Kultura

ORANGE IS THE NEW BLACK, S05: Djevojčure uzvraćaju udarac

Pištolj je prešao iz ruke čuvara u šaku one koja je bila čuvana. Kako uzbudljiva premisa za nastavak serije! Nažalost, zamjena rola urađena je vrlo traljavo. Trinaestodjelna sezona oživjela je tek u posljednje tri epizode
ORANGE IS THE NEW BLACK, S05: Djevojčure uzvraćaju udarac
Portal AnalitikaIzvor

Neočekivana emotivna katastrofa u finišu četvrte sezone postavila je veliki izazov za tvorce Netfliksove serije „Orange is the New Black“. Poslije smrti Pusi Vašington, jedne od najvoljenijih zatvorenica iz Ličfilda, očekivanja od pete sezone bila su nadrealna. Kreatori serije odlučili su da idu na sve ili ništa birajući vrlo škakljivu narativnu strukturu – 13 epizoda koje vremenski pokrivaju samo tri dana u zatvoru. Kockanje se nije pretjerano isplatilo.

Peta sezona serije „Orange is the New Black“ ostavlja utisak predugog, naratološki problematičnog filma, koji zaključava gledaoce u zatvor sa bijesnim djevojčurama i uplašenim čuvarima – na najpogrešniji mogući način.

Žongliranje žanrova

U finišu četvrte sezone najavljena je zamjena uloga zatvorenica i čuvara. Pištolj je prešao iz ruke čuvara u šaku one koja je bila čuvana. Kako uzbudljiva premisa za nastavak serije! Nažalost, zamjena rola urađena je vrlo traljavo, zbog čega najduhovitiji i najtužniji momenti serijala djeluju mnogo neubjedljivije nego što je očekivano.

„Orange is the New Black“ uvijek je vješto žonglirao svim mogućim žanrovima koji vam mogu pasti na pamet. Glavne junakinje izazivale su eksplozije smijeha, a onda kidale srca pretvarajući se u šekspirovski tragične likove za samo nekoliko minuta. Ista formula primijenjena je i u petoj sezoni, ali sa mnogo manje uspjeha. Kada je mračan, „Orange“ djeluje previše crno, a kada zaplovi komedijom, mnoge šale ne uspijevaju da se „prime“.

Naravno, kada uspiju, dobijemo nevjerovatne scene poput genijalne Bu u crnom, korporativnom odijelu sa kravatom kako vodi talent šou čiji su takmičari polugoli čuvari, a publika i žiri pomamljene zatvorenice. Ili pretužnu Suzan koja, poput Lude iz „Kralja Lira“, recituje solilokvije šetajući anarhičnim zatvorom u kom vrlo malo zatvorenica umije da iskoristi kratki dašak slobode prije odmazde vlasti.

Ubjedljiv zaključak

Peta sezona je na momente negledljiva, naročito u sredini kada se odjednom bivši čuvar, zloćudni Piskatela, pretvara u ubicu iz horora. Kakva nepromišljenost. Međutim, ko izdrži najnapornije djelove i ispliva iz anarhije u kojoj kamera prvi put većini zatvorenica posvećuje jednaku pažnju, stići će do fantastične posljednje tri epizode.

„Orange“ je prepoznatljiv po uvjerljivim završnicama, a ova je najbolja poslije finiša sa ubistvom Pusi u četvrtoj sezoni. Tejsti, koju igra harizmatična Danijel Bruks, apsolutna je zvijezda šoua zbog koje ćete se, poslije finala, preispitati da li ste bili previše oštri i kritički nastrojeni prema prethodnim epizodama.

Budite sigurni da nijeste – peta sezona je spoj najboljeg i najgoreg serije „Orange is the New Black“ – ali bićete spremniji da zaboravite kikseve kada se emocije 10 djevojaka zaključanih u sobičku prospu po ekranu.

Promjena sistema

Koncept „djevojčure uzvraćaju udarac“ mogao je da bude iskorišćen mnogo bolje, što ne znači da sezona nije okončana uvjerljivim zaključkom. Iako često izgubljena između sumanutih zavada i anarhičnog lutanja po hodnicima, glavna ideja sezone bila je dilema da li pobuna protiv bilo kog sistema može da donese promjenu. Ne pravdu, istinu i ostale demone morala, već jednostavno – promjenu. Samo da se nešto dogodi.

Svi znamo kakav je svijet ranjivo-opasnih žena u Ličfildu. Nema tu mnogo mjesta za snove o boljem svijetu – čak i njima djeluje neostvarljivo. Ali borba traje... Udarci pljušte i kolo nasilja se nastavlja, ponekad mirujući kada se na neočekivanom mjestu pojavi šansa da dželat pokaže milost. Tvorci serijala „Orange is the New Black“ uspjeli su da nas obrlate – bez obzira na sve mane pete, opet ćemo sa nestrpljenjem čekati šestu sezonu. M. I.

 

Portal Analitika