Politika

“Wall Street Journal” o pokušaju državnog udara: Kongres provjerava i bivšeg agenta CIA-e

Novinari uglednog američkog časopisa Wall Street Journal Džulijan Barms i Dru Hinshau istraživali su u svom tekstu potencijalnu umiješanost bivšeg CIA operativca Josipa Asada u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori za vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra.
“Wall Street Journal” o pokušaju državnog udara: Kongres provjerava i bivšeg agenta CIA-e
Portal AnalitikaIzvor

U članku objavljenom na sajtu cetusnews.com autori navode da američki Kongres istražuje zašto je bivši CIA operativac bio u Crnoj Gori prošle jeseni kada su vlasti u toj zemlji raskrinkale navodni pokušaj državnog udara.

Josip Asad bio u Crnoj Gori

Bivši oficir CIA Josip Asad boravio je u Crnoj Gori prošlog oktobra, nekoliko dana prije paramentarnih izbora u toj zemlji koja je predmet tenzija između Zapada i Rusije, navodi se u tekstu WSJ.

“Zašto je gospodin Asad u fokusu špijunaže u Crnoj Gori, sada je pitanje u Vašingtonu.

Ovo je znak da špijunske igre između Istoka i Zapada opet žive u Evropi. Sadašnji i bivši SAD i ruski zvaničnici priznaju privatno da njihovi operativci rade na Balkanu i u Crnoj Gori”, dodaju autori.

Prema njihovoj konstataciji, problemi u Crnoj Gori počeli su da se razvijaju kada je NATO savez rekao da će priznati zemlju, što je predstavljalo neuspjeh u naporima Moskve da blokira dalje širenje Alijanse. Moskva se, kako dodaju, odmah usprotivila tome, a zapadni zvaničnici ocijenili su da je Rusija tada počela kampanju kako bi se zaustavio ulazak zemlje u NATO.

“Američki i crnogorski zvaničnici tvrde da je kampanja kulminirala pokušajem državnog udara u Crnoj Gori iza kojeg stoji Rusija, a koji je spriječen u posljednjem trenutku. Opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je državni udar izmišljen kako bi vladajuća partija privukla više glasača”, navode autori u tekstu.

Zvaničnici Kongresa, navode novinari Wall Street Journala, žele da saznaju da li je Asad, namjerno ili nenamjerno, bio uvučen u navodni ruski državni udar. Rusija, ipak, odbija da prizna ikakvu umiješanost u pokušaj puča.

“Crnogorski zvaničnici kažu da istražuju da li je gospodin Asad bio angažovan kako bi pomogao navodnim počiniocima. Tužioci su za pokušaj državnog udara optužili 14 osoba među kojima su srpski nacionalisti. U optužnici koja je nedavno potvrđena navodi se da su optuženi planirali da svrgnu Vladu Crne Gore, vjerovatno ubiju njenog premijera i instaliraju proruski režim. Asad nije optužen za to, ali mogao bi biti imenovan kao potencijalni pomagač, angažovan da pomogne počionicima da pobjegnu iz zemlje”, piše u tekstu.

“Nijesam ničiji špijun”

Saveznici SAD tvrde da je besmislena tvrdnja da bi optuženi za državni udar koristili autsajdera da im pomogne da pobjegnu iz zemlje.

“Međutim, crnogorski i SAD zvaničnici tvrde da je moguće da su ruski operativci htjeli da povežu bivšeg CIA zvaničnika sa državnim udarom kako bi se prikrila odgovornost Moskve”, navodi se u tekstu.

Kako dodaju autori članka, tužioci u optužnici navode da je Asad posjetio firmu za obezbjeđenje sa Floride “Patriot Defence group” tražeći nekog ko bi mogao da pomogne “nadzor i evakuaciju” za opozicione stranke.

Brajan Skot, bivši zvaničnik CIA i izvršni direktor “Patriot Defense Group”, rekao je da je njegovo osoblje razgovaralo sa Asadom o opštoj sigurnosnoj situaciji u Crnoj Gori, ali da ne zna da li je posao Asada bio da spovede evakuaciju, dodajući da je njegova kompanija brzo odbila posao jer nije bio usklađen sa misijom njegove firme.

Asad je odbio da govori za Wall Street Journal, a njegov advokat Vinsent Sitro potvrdio je da je  Asad bio u Crnoj Gori “kako bi pomogao prijatelju i kolegi koji je vodio kampanju opozicije”. Sitro kaže da Asad nema ništa sa državnim udarom i demantuje da je Asad ruski ili bilo čiji drugi špijun.

On je za WSJ potvrdio da je bilo razgovora između Asada i “Patriot Defence Group”. Sitro tvrdi da je Asad sarađivao sa vladom SAD u želji da se razjasne dezinformacije koje dolaze iz Crne Gore, ali kaže da mu je saopšteno da njegov klijent nije pod istragom.

Istraživači i članovi Odbora za obavještajne aktivnosti predstavničkog doma SAD su, prema pisanju ovog medija, pokušali da dođu do gospodina Asada i Skota kako bi im postavili pitanja.

“Ako su učestvovali Amerikanci, onda to treba istražiti”, rekao je Devin Nunes, predsjednik Odbora. On je nedavno posjetio Crnu Goru gdje se sastao sa tužiocima i razgovarao o navodnom ruskom učešću u državnom udaru.

Ko je Josip Asad

Prema pisanju Wall Street Journala, Asad je egipatski hrišćanin odgajan u Libanu i Egiptu, a sada je naturalizovani građanin SAD. On se preselio u SAD kako bi pohađao univerzitet na Floridi, gdje je bio fokusiran na političke nauke i biblijske studije. Diplomirao je 1994, a 1999. se zajedno sa  suprugom pridružio CIA. Nakon što se 2015. godine zaposlio u privatnoj bezbjednosnoj konsultantskoj firmi ABC 20/20 istaknuta je njegova važna uloga u spasavanju 149 iračkih hrišćana od ISIL-a.

Šaviv zvao Asada da zbog bezbjednosne procjene

List podsjeća da je Demokratska partija socijalista, vladajuća partija u Crnoj Gori, koja je na vlasti od 2006. godine, i koja je Crnu Goru uvela u NATO, suočila se sa Demokratskim frontom koji se protivi članstvu u NATO i zahtijeva referendum o tom pitanju.

Opozicija je, podsjećaju, za svoju kampanju unajmila britansko-izraelskog marketing stručnjaka Arona Šaviva, koji kaže da je bio praćen i zaustavljen od strane crnogorske policije.

Šaviv je za WSJ rekao da je Asada, sa kojim je i ranije radio pozvao da dođe u Crnu Goru kako bi izvršili sigurnosnu procjenu. Advokata Asada kaže da je njegov klijent obezbijedio procjene za Šaviva, zatim otišao iz zemlje na dan izbora.

“Crnogorski i istražitelji američkog kongresa istražuju vrijeme izlaska Asada i zemlje. Oni se pitaju zašto bi savjetnik za bezbjednost ostavio svog klijenta, Šaviva, na dan izbora, samo nekoliko sati prije nego što su uhapšeni optuženi za državni udar”, piše u analizi.

Šaviv, koji nije obuhvaćen optužnicom, kaže da crnogorski tužioci vjeruju da je Moskva pokušala državni udar na vladu sa nekoliko političkih konsultanata, bivšim CIA agentom i nekoliko momaka sa farme iz ruralnih djelova Crne Gore, koristeći njihove lovačke puške.

On dodaje i da je Vlada Crne Gore, “suočena sa porazom na izborima, stvorila teoriju zavjere kakva do sad nije viđena”.

Vladajuća stranka, podsjećaju, pobijedila je na izborima, a zemlja se 5. juna, i formalno pridružila NATO-u, postavši njena 29. članica.

Dok ruski zvaničnici negiraju da pokušavaju da destabilizuju NATO kandidate, američki zvaničnici su rekli da očekuju više ruskih smetnji širom Evrope. General Bene Hodges, viši komandant vojske SAD u Evropi, rekao je da će Rusija “nastaviti da radi ovo, vršeći pritisak na zemlje na njihovoj periferiji.”

Dnevne novine/CdM

Portal Analitika