Politika

Crnogorski pokret: Pet zahtjeva za institucije države Crne Gore

U Nikšiću, u sali Zahumlja, 16.juna 2017.godine, održana je tribina Crnogorskog pokreta. Govorili su ispred crnogorskog pokreta prof. Jasmina Nikčević i Slobodan Jovanović, g-đica Marija Mitrović iz Liberalne partije Crne Gore i prof. Vesna Kovač iz Socijaldemokrata Crne Gore. Skup je pozdravio i g-din Slobodan Mirjačić iz SUBNOR-a Crne Gore i potpresjednik opštine Nikšić, g-din Marko Radojičić. Više prisutnih je uzelo aktivno učešće u diskusuji i svojim predlozima formulisalo zahtjeve koji će biti upućeni preko javnosti organima Crne Gore i drugim institucijama države.
Crnogorski pokret: Pet zahtjeva za institucije države Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Prof. Jasmina Nikčević i Marija Mitrović su govorile o problemima u obrazovanju, nedovljnoj posvećenosti identitetskim pitanjima, istoriji i značajnim ličnostima iz crnogorske istorije. U tom kontekstu Marija Mitrović je podvukla koliko se malo prostora daje crnogorskim borcima za slobodu u periodu 1919 – 1929.godina, smatrajući velikim uspjehom svoje partije što je jedna ulica u Podgorici dobila ime Petra Zvicera.

Kao zaključak tribine, uz odobravanje svih prisutnih, formulisana su pet zahtjeva koja se upućuju na adrese državnih organa, javnog servisa i drugih institucija države Crne Gore:

Zahtjeva se od vlade Crne Gore i skupštine Crne Gore da se vrati u proceduru Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravno uredi pitanje vjerskih zajednica, sakralne imovine i odnosa prema kulturnom i sakralnom nasljeđu;

Zahtjeva se od članova Savjeta javnog servisa koji se ne slažu sa trenutnom uređivačkom politikom i partijskim preglasavanjem u kojem je zaboravljen opšti interes i zbog kojeg je javni servis postao promoter onih koji destruktivno djeluju prema državnim i nacionalnim interesima države Crne Gore, da odmah podnesu ostavke i omoguće da se formira Savjet koji će biti reprezent svih građana Crne Gore, političkih proporcija u Crnoj Gori i nacionalnih i državnih interesa države Crne Gore  i svih njenih građana.

Zahtjeva se od javnog servisa da se posveti onome što je uloga svih javnih servisa, da bude institucija koja promoviše nacionalnu kulturu, nacionalni i državni identitet, da omogući predstavnicima Crnogorskog pokreta  i ostalih institucija i organizacija koje promovišu crnogorske vrijednosti zastupljenost u programskoj šemi javnog servisa. Javni servis plaćaju svi građani, crnogorska nacija je najzastupljenija u državi Crnoj Gori a najzapostavljenija u njegovoj programskoj šemi. Informisanje, javne debate, to jeste djelokrug rada svakog javnog servisa, ali on ne smije biti u tolikoj mjeri politizovan i korišćen u partijskim obračunima, kao ni mjesto promocije destruktivnih snaga koje djeluju i daju izjave na granici krivične odgovornosti i sa one strane krivične odgovrnosti;

Zahtjeva se od svih državnih institucija da se dosljedno primjenjuju zakoni Crne Gore, bilo da je riječ o krivičnoj odgovornosti, bilo upotrebi državnih simbola, upotrebi jezika, omalovažavanja državnih, nacionalnih, vjerskih, manjinskih, simbola, institucija i osjećanja. Ustavom je regulisano pitanje jezika a jezičkim standardima i zakonima određena upotreba dubleta u crnogorskom jeziku. Zato se zahtjeva od svih institucija države, obrazovnog sistema, javnog servisa da poštuju ustavnu i zakonsku ravnopravnost obe varijante crnogorskog jezika i ne stvaraju zabludu kako se radi o pravu svakog pojedinca da slobodno bira koju će varijantu koristiti. To se odnosi na privatno pravo i ličnu slobodu, državne institucije i javni servis su dužni. da poštuju ravnopravnost i ne vrše diskriminaciju jotovane varijante crnogorskog jezika. Niko nema slobodu da u ime države krši zakone i vrši diskriminaciju bilo koje grupe građana, zato se insistira na dosljednoj primjeni zakonskih normi.

Zahtjeva se od državnih organa, ministarstava države Crne Gore, da se pristupi temeljnoj reformi obrazovnog sistema i posveti posebna pažnja identitetskim pitanjima kao jedinom načinu da se stvore nove generacije privržene državi Crnoj Gori, njenim interesima i opštem boljitku. Takođe se zahtjeva od odgovarajućih državnih organa da se uredi medijska sfera u Crnoj Gori i spriječi zloupotreba neshvaćenog davanja slobode provajderima da izborom televizijskih stanica utiču na crnogorsko javno mnjenje,  identitet građana Crne Gore u (ne) kulturni preobražaj građana Crne Gore u kulturne obrasce svojstvene drugim narodima.

Smatrajući da je javni servis institucija svih građana i da brojne pristalice Crnogorskog pokreta svojim novcem finansiraju njegov rad, morala bi biti obavezajavnog servisada naše zahtjeve javno prezentira u svom televizijskom i radio emitovanju. Crnogorski pokret će istrajati u zahtjevima iznesenim na skupu i nizom sličnih skupova po Crnoj Gori, nakon ljetnje sezone, tražiti masovnu podršku građana, riješeni da ne dozvole da se od države Crne Gore pravi provizorijum, u kojem će svako uzurpirati njen i teritorijalni i duhovni prostor, stvaran vjekovima.

 

Portal Analitika