Svijet

Kuba osudila odluku Trampa o pooštravanju politike

Kubanska vlada osudila je danas odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da pooštri američku politiku prema toj zemlji i ocijenila je kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima.
Kuba osudila odluku Trampa o pooštravanju politike
Portal AnalitikaIzvor

"U govoru u Majamiju, koji je podsjećao na retoriku u vrijeme otvorene konfrontacije, Tramp je najavio politiku američke administracije prema Kubi koja eliminiše napredak postignut u poslednje dvije godine", navedeno je u saopštenju kubanske vlade.

Navodi se da američka administracija ponovo pribjegava nasilnim metodama, donoseći mjere koje pojačavaju blokadu, koje su na snazi od februara 1962. godine.

Kubanska vlada je istakla štetu koju američki embargo naanosi "običnim" ljudima i njihov restriktivni uticaj na ekonomski razvoj Kube, prenose agencije.

"Tramp je donio odluku koja odgovara političkim interesima "ekstremisticke" manjine kubanskih emigranata, koji živi na Floridi i koja traži da se kazne Kuba i njen narod jer žele da budu slobodni i da sudbinu svoje zemlje stave u sopstvene ruke", kaže se u saopštenju kubanske vlade.

Vlada Kube, kako se navodi, bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa američkom administracijom u oblastina od obostranog interesa, ali i ističe da kubanski narod nikada neće odustati od svog suvereniteta, odnosno nezavisnosti.

Tramp je saopštio u petak da će ponovo vratiti dio restrikcija prema Kubi koje je ublažio njegov prethodnik Barak Obama. Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

Mina

Portal Analitika