Svijet

ISIL izveo novi napad u Izraelu: Neće biti posljednji

Islamska država preuzela je u subotu odgovornost za napad u Jerusalemu u kojem je dan ranije ubijena izraelska pogranična policajka, najavljujući pri tom nove napade, prenijela je novinska agencija Islamske države Amak.
ISIL izveo novi napad u Izraelu: Neće biti posljednji
Portal AnalitikaIzvor

Islamska država poručila je kako taj napad "neće biti posljednji".

Izraelske bezbjednosne snage ubile su u petak trojicu Palestinaca koji su izveli dva napada oružjem i noževima od kojih je u jednom ubijena izraelska policajka.

Napadi palestinskih počinitelja izvedeni su istovremeno u dva područja u blizini Damašćanskih vrata jerusalimskog starog grada ograđenog zidom.

Policija je dvojicu Palestinaca ustrijelila nakon što su otvorili vatru na grupu izraelskih policajaca i pokušali ih probosti noževima. U drugom napadu Palestinac je usmrtio nožem graničnu policajku nakon čega ga je policija ustrijelila. Još jedan izraelski policajac je povrijeđen u ovim napadima.

Talas palestinskih uličnih napada započeo je u oktobru 2015., ali je od tada oslabio. Izrael kaže da to nasilje potiče palestinsko čelništvo.

Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, negoduju na to i kažu kako napadači djeluju zbog frustracije koju izaziva izraelska okupacija tog područja koje Palestinci traže na mirovnim pregovorima koji su u zastoju od 2014.

Portal Analitika