Politika

SNP pred rascjepom

Glavni odbor Socijalističke narodne partije je na elektronskoj sjednici juče konstatovao ostavku predsjednika stranke Srđana Milića i odredio ga za predsjedavajućeg do vanrednog Kogresa koji će biti održan u roku od 60 dana.
SNP pred rascjepom
Portal AnalitikaIzvor

U stranačkom saopštenju dostavljenom Pobjedi ističe se da je za zamjenika predsjedavajućeg imenovan Branko Ivanović, koji će, skupa sa Srđanom Milićem, potpredsjednicom stranke Danijelom Pavićević i skretarom izvršnog odbora obaviti pripreme za predstojeći Kongres SNP-a.

Prema saznanjima Pobjede, Srđan Milić nije bio u zemlji kada se održavala sjednica, već je bio na službenom putovanju.

Nestatutarno po Statutu

U saopštenju sa sjednice Glavnog odbora koja je, ponovo vo- đena i na kojoj je odlučivano na neuobičajen način – elektronskim glasanjem - napominje se da su sve odluke donešene u skladu sa stranačkim Statutom.

Međutim, izvori Pobjede iz više odbora te stranke poručili su da ne priznaju odluke GO jer sjednica nije bila zakazana niti vođena u skladu sa Statutom što je najvjerovatnije uvod u novi rascjep te stranke.

U zvaničnom saopštenju nema ni pomena o mogućim mimoilaženjima ili sukobima u stranci. - GO donio je odluku o produ- ženju mandata odboru SNP-a u glavnom gradu i na Cetinju, kao i opštinskim odborima u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Baru, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plužinama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Tivtu, Kotoru, Ulcinju, Šavniku, Herceg Novom i Žabljaku - kaže se u saopštenju te partije. Svim tim odborima je istekao mandat.

Takođe, GO SNP-a je, na elektronskoj sjednici, donio odluku o popuni upražnjenih mjesta u tom organu. Izvor Pobjede iz podgoričkog ogranka SNP-a, kao i odbora sa sjevera, upozoravaju da odluka donijeta na jučerašnjoj sjednici nije bila statutarna, te da je postupak odlučivanja bio - netransparentan.

- Nijesu objavili koliko je članova glasalo, koliko je bilo „za“, ko su oni koji su glasali i da li je bilo kvoruma. Niko to ne zna! Zvali su pojedinačno ljude i molili da dobiju kvorum, za koji se ne zna da li ga je bilo, jer treba izveštaj da daju i upoznaju članove GO - kazao je izvor našeg lista.

Odsustvo

Kako dodaje ovaj član Glavnog odbora SNP-a, sporno je i što se odluka donosi, a da Srđan Milić nije dao saglasnost i nije bio u Crnoj Gori.

- Samo se grupica krije iza njega, on prihvata ćutanjem, ali ne i zvanično. Njegova i Joničina struja su podijeljene, a on ne smije njoj da se suprotstavi i Spasoju Kovačeviću zbog prošlih vremena i dugova i raznih stvari koje ne zna članstvo - rekao je izvor.

Drugi izvor iz SNP-a naglašava da značajan dio članova GO smatra jučerašnji potez „krajnje neozbiljnim i kompromitujućim kako za partiju, tako i za članove“.

- Nećemo učestvovati u ovom samovoljnom, lično-interesnom, pokušaju pojedinaca da izbjegnu dogovore, slogu i po- šteno pripremanje Kongresa. Oni su zloupotrijebili i članove GO i neke potpisnike nestatutarnog prijedloga koji žele jedinstvo i dobro partiji - rekao je naš izvor.

Pobjedin izvor podvlači da ne priznaju odluke sa jučerašnje sjednice GO jer nijesu statutarne i ne proizilaze iz dogovora i želje članstva „već samovolje Jonice, Pavićevićke i Kovačevića“.

- To je nastavak stvaranja loše atmosfere u partiji od lica koja su i dovela SNP u ovu situaciju i nivo koji joj ne pripada ni po čemu - zaključio je izvor.

Kako prenosi Antena M, Glavni odbor je donio odluku, 90 glasova je bilo za, a sedam protiv.

Pobjeda

 

Portal Analitika