Politika

Za incidente da se odbija i do 50 odsto plate

Demokratska partija socijalista završila je i predala kolegijumu Skupštine svoj prijedlog izmjena i dopunama Etičkog kodeksa, kojim se uvode novčane kazne za nedolično ponašanje poslanika, i to od 30 do 50 odsto.
Za incidente da se odbija i do 50 odsto plate
Portal AnalitikaIzvor

Posljednja dešavanja u Skupštini jasan su znak kolegijumu da bude što efikasniji i da, uz prijedloge ostalih partija, uskoro razmatra dokument kako bi on što prije bio usvojen – kazala je za Pobjedu Aleksandra Vuković, poslanica DPSa, koja je učestvovala u izradi novog etičkog kodeksa.

Grubi incidenti

Poslanici DF-a dva puta su u posljednje vrijeme, u Skupštini koju bojkotuju od početka novog saziva, napravili grube incidente koji su bili na ivici fizičkog obračuna sa kolegama iz DPS-a i ostali nekažnjeni jer parlament nema mehanizme da ih sankcioniše.

aleksandra-vukovic

Višemjesečni bojkot je, očigledno, doprinio da zaborave pravila ponašanja unutar institucija, pa su ulične manire prenijeli prvo u skupštinski hol, nakon oduzimanja imuniteta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, a kasnije na sjednicu Administrativnog odbora kada su došli da brane imunitet Nebojše Medojevića. Umjesto argumenata uputili su psovke i uvrede, a bilo je i „zalijetanja“ na kolege. I sve to, bez ijedne sankcije.

Vuković kaže da je DPS predložila strože sankcije za kršenje Kodeksa, i to novčane.

 - Predložili smo dosta visoke odbitke od poslaničke plate, čija je visina u skladu s evropskom praksom, ali i veća nego u pojedinim državama Evrope, što pravdamo do sada neviđenom zloupotrebom poslanič- kog poziva, đe se fizički napad na poslanicu karakteriše kao vaspitna mjera, što je odraz prvorazrednog nevaspitanja. Iako pravila treba da regulišu naše ponašanje, mislim da nikakav pravilnik koji ćemo zvati Etičkim kodeksom ne može regulisati moralni zakon u nama. Ako je okolnost da će nam se od plate odbiti 30 ili 50 odsto jedini regulator našeg odnosa prema neistomišljenicima, onda je naše društvo u dubokoj moralnoj krizi. Svoj prijedlog Kodeksa smo predali Kolegijumu i očekujemo da će on, uz prijedloge koje su dostavili kolege i koleginice iz drugih partija, uskoro biti razmatran i usvojen – istakla je Vuković.

Prema njenim riječima, posljednja dešavanja u Skupštini jasan su znak kolegijumu da treba da bude što efikasniji.

Ponašanje

- Naravno, nijesam za to da se nauštrb kvalitetu na brzinu usvoji dokument koji će regulisati ponašanje svih nas. Smatram da ga treba provjeriti sa svih strana svijeta, ali očekujem da će biti uskoro usvojen, ponajviše zbog toga što ne smijemo stvoriti atmosferu u državi u kojoj građani i gra- đanke očekuju novi šou u Skupštini, umjesto da slušaju raspravu o stvarima koje ih se životno tiču – istakla je ona.

Vuković kaže da je javnost „zgrožena i ne manje ugrožena“ onim što je prethodnih mjeseci gledala u parlamentu.

- Scene iz Skupštine šalju poruku o tome da je sve dozvoljeno, a đe je sve dozvoljeno, tu ništa nije sveto, ni čast, ni moral, ni dostojanstvo drugoga. Varaju se oni koji misle da se karakter društvenog morala može promijeniti preko noći i da ono što je u svim vremenima bilo neprihvatljivo pona- šanje mogu nametnuti kao poželjno, nama, poslanicima i poslanicama, ali i građanima i građankama Crne Gore. Po mom dubokom uvjerenju, neprilični postupci koji su počeli vrijeđanjem tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nastavili se potonjim scenama na Administrativnom odboru, đe smo čuli kako kolega vrijeđa koleginicu, izraz su straha i nesigurnosti, a ne nikako kuražnosti i smjelosti – ocijenila je Vuković.

Ona je saopštila da je, na skupu o otvorenosti parlamenata, održanom u aprilu u Sarajevu, predstavila prijedlog Kodeksa koji je DPS predala Kolegijumu.

- Dok su predstavnici nevladinog sektora to pozdravili, pojedini su izrazili sumnju u efikasnost i opravdanost novčanih kazni. I sama imam zadršku prema njima, s obzirom na to da kao Crnogorka, odnjegovana u duhu „čojstva i junašta“, mislim da nema novca kojim se obraz može kupiti, a ni vratiti. Od poštenja bolje politike nema, ono je jedini imunitet koji nam se ne može ukinuti. Od slabosti veće kazne nema, a ultraslabost je vrijeđati kolege i koleginice i nasrtati na njih – dodala je Vuković.

Nema veće kazne od glasa javnosti

Aleksandra Vuković kaže da je ponašanje DF-a „pokušaj da se parlamentarni život upodobi uskoličnim i partijskim interesima, a institut poslaničkog imuniteta obesmisli do krajnjih granica“.

- Njihovo ponašanje je pokušaj zastrašivanja kolega i koleginica, a ima nas koji smo „svikli bez golema mrijet jada“. Na veliku štetu političke kulture u Crnoj Gori, moji kolege i koleginice su uspjeli u tome da naruže njeno lice, uruše smisao dijaloga, posiju śeme mržnje među građanima i građankama. Tome se, zaista, mora stati na put, jer ako im se dozvoli da to čine i četvrti, peti, i stoti put, izgubićemo se u bespućima bezvlašća, kazala je Vuković.

Kažnjavanje je gruba riječ, dodala je ona, koju ne bih mogla upotrijebiti u odnosu na svoje kolege i koleginice u Skupštini, s obzirom na dostojanstvo poziva poslanika i poslanice i smisao posla koji obavljamo, a to je predstavljanje interesa građana i građanki ove države. Viši smisao od toga u politici ne postoji. Prema tome, nema veće kazne za naše nedolično ponašanje od glasa javnosti koja nas je birala za ta mjesta – kazala je Vuković.

Pobjeda

Portal Analitika