Svijet

Junker: Kol bio sama suština Evrope

Njemački kancelar Helmut Kol predstavljao je "samu suštinu Evrope", izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
Junker: Kol bio sama suština Evrope
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da će zastave na evropskim institucijama biti na pola koplja.

"Helmutova smrt me je duboko pogodila. Bio je moj mentor, prijatelj i sama suština Evrope. On će nam u velikoj, velikoj mjeri nedostajati", naveo je Junker na Tviteru.

Junker je u drugom, dugom saopštenju na njemačkom jeziku, naveo da je Kol bio "veliki Evropljanin", "pravi saveznik Evrope, koji je svojim životom ispunio evropski dom ne samo mostovima između Zapada i Istoka, već projektima za bolju budućnost Evrope".

Jedan od najpoznatijih Junekrovih prethodnika, Francuz Žak Delor izjavio je da je Kol bio "građanin Evrope" bez kojeg danas ne bi bilo eura.

Povodom smrti Helmuta Kola koji je danas preminuo u 88. godini, saopštenja su dali predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, premijeri Belgije Šarl Mišel i Luksemburga Gzavije Betel.

Tvorac ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, Kol je poslije Drugog svjetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara - četiri uzastopna mandata.

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsjednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora i uvođenja zajedničke evropske valute - eura.

B92

Portal Analitika