Društvo

MVP: Iz Srbije u Crnu Goru i dalje sa ličnom kartom

Povodom današnjih objava u pojedinim medija iz regiona, da veći broj turista iz Srbije nije mogao da uđe u Crnu Goru jer nisu posjedovali pasoš, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova saopštivši da se radi o medijskim dezinformacijama, te da turisti granicu i dalje mogu preći uz ličnu kartu.
MVP: Iz Srbije u Crnu Goru i dalje sa ličnom kartom
Portal AnalitikaIzvor

''Povodom pojedinih medijskih dezinformacija o navodnoj promjeni režima o prelasku državne granice Crne Gore od strane građana Republike Srbije informišemo javnost da državljani Republike Srbije, kao i do sada,  na osnovu  Člana 2. Uredbe o viznom režimu, („Službeni list CG“, br. 35/16) mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo'', navodi se u saopštenju.

Navedena ''novina'' kada su u pitanju maloljetna lica, je prema navodima MVP-a, je praksa koja se primjenjuje duži niz godina.

''Kada putuju sa trećim licem, djeci do 18 godina, odnosno maloljetnim licima, potrebna je pisana  i ovjerena saglasnost roditelja. Takođe, prilikom prelaska granice, bilo da putuju u pratnji roditelja ili trećeg lica, maloljetna lica koja ne posjeduju ličnu kartu ili putnu ispravu  potebno je da sa sobom imaju izvod iz registra rođenih ili zdravstvenu knjižicu. Ovo nije novina, već praksa koja se primjenjuje već nekoliko godina unazad'', zaključuje se u saopštenju.

Prema saopštenju Uprave policije u prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice.

 

Portal Analitika