Kultura

Purgatorije 2017: Osam takmičarskih predstava, čak 60 programa

Festival mediteranskog teatra „Purgatorije 2017“ otvorice 22. juna beogradsko Pozorište sa Terazija mjuziklom „Mister dolar“, a do 31. avgusta biće priređeno 60 programa.
Purgatorije 2017: Osam takmičarskih predstava, čak 60 programa
Portal AnalitikaIzvor

Centar za kulturu Tivat najavio je 29 pozorišnih predstava, šest izložbi, pet književnih večeri, devet koncerata, šest dječjih predstava i šest programa raznovrsnog sadržaja, a prethodiće im dani klasične muzike, koji će na gradskoj rivi Pine biti priređeni od 19. do 21. juna.

- Postajemo producentska kuća broj jedan. Ove godine servisiramo pet festivala: Harmonika fest, Gitar fest, Njujork džez festival Montenegro, Purgatorije i Muzičke promenade. Malo koji centar za kulturu radi takav posao u Crnoj Gori, pa je zbog te naše osobenosti geslo ovogodišnjih Purgatorija „Mi smo centar“ - kazao je v.d. direktora Centra za kulturu, Neven Staničić.

U takmičarskoj konkurenciji Purgatorija, po izboru selektorke Tanje Mandić-Rigonat, nalazi se devet predstava: „Berlinski zid“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Magbet“ Centra za kulturu Tivat i Bitef Dance Company iz Beograda, „Jami distrikt“ koprodukcija tivatskog CZK, Bitef teatra iz Beograda, Think Tank studija Novi Sad i Festivala „Mask“ iz Segedina, „U agoniji“ Beoarta iz Beograda, „Tvoja ruka u mojoj ruci“ Opere i pozorišta „Madlenijanum“ iz Zemuna, „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Perikle“ Šabačkog pozorišta i „Tako je, ako vam se tako čini“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Potcrtano je i da će publika u Tivtu moći da pogleda čak šest koprodukcija tivatskog CZK.

Iz bogatog likovnog programa, izdvaja se izložba Vladimira Jovićevića 2. avgusta, a iz književnog - promocija romana „Arzamas“ Jelene Dimić 17. jula.

Festival će 31. avgusta zatvoriti Narodno pozorište iz Beograda sa baletom „Ko to tamo peva“.

Purgatorije se, kao i prethodnih godina održavaju pod pokroviteljstvom opštine i uz pomoć više sponzorskih firmi, kojima se Staničić zahvalio na podršci.

Foto: Radio Tivat

Portal Analitika