Zanimljivosti

Đakuzi očaja: Pronađeno smrtonosno jezero ispod mora (VIDEO)

U Meksičkom zalivu, duboko ispod površine mora, krije se jedno neobično jezero. Svako ko pokuša da uđe u njega će neizmjerno patiti, kaže profesor Erik Kords sa Univerziteta Templ.
Đakuzi očaja: Pronađeno smrtonosno jezero ispod mora (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Kords je jedan od naučnika koji su istraživali spomenuti bazen, koji se u naučnom časopisu “Okeanografija” naziva još i “đakuzijem očaja”. 

"Ovo jezero predstavlja jednu od najnevjerovatnijih stvari koje možemo da pronađemo u dubokom moru. Ako krenete prema dnu okeana i gledate u jezero ili rijeku koja teče, cijela scena izgleda kao da je s drugog svijeta", rekao je Kords. 

Voda u ovm neobičnom morskom jezeru je oko pet puta slanija od vode koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodonik sulfida, koji spriječavaju njegovo mješanje s vodom okolnog mora. 

Za životinje i ljude koji uplivaju, odnosno zarone u njega, toksična koncentracija elemenata je vrlo vjerovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu da prežive jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi. 

Za naučnike je ovo jezero poput dječjeg igrališta, u kojem mogu da istražuju kako određeni organizmi mogu da prežive u tako ekstremnim uslovima.

Portal Analitika