Svijet

Moskva: Bagdadi vjerovatno ubijen u Raki

Ruski ministar odbrane izjavio da je lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi ubijen u vazdušnim napadima ruskih snaga južno od Rake.
Moskva: Bagdadi vjerovatno ubijen u Raki
Portal AnalitikaIzvor

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, koje su prenijeli brojni svjetski mediji, Al Bagdadi je najvjerovatnije stradao zajedno sa ostalim liderima Islamske države u napadu koji su ruske avio snage izvele 28. maja.

U toku je potvrda ove informacije, odnosno identifikacija tijela. 

"Na osnovu informacija koje su provjerene kroz više kanala, lider Islamske države Abu-Bakr al-Bagdadi, koji je ubijen u vazdušnom napadu ruskih snaga, bio je prisutan na sastanku vođa ID koji je i bio meta napada", saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Ko je Abu- Bakr al Bagdadi?

Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili. 

Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al Bagdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vijest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna. 

Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svijetu i za njega je američki Stejt departmen ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Takođe, zbog spekulacija o njegovoj smrti ali i činjenice da je meta broj jedan u borbi protiv terorističke Islamske države, Al Bagdadi je postao "misterija bez odgovora". 

Naime, niko do sada nije siguran ni gdje i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno. 

Vjeruje se kako je al-Bagdadi prije formiranja ID bio "sramežljivi student islamskih nauka", ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zauzeti čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svijetu. 

Abu Bakr al-Bagdadi, je kao šef sunitskog islamističkog pokreta Islamske države Iraka i Levanta ISIL 2014. pozvao muslimane da emigriraju na teritoriju koju ISIL drži pod kontrolom kako bi pomogli izgradnji "islamske države". 

Devetnaestominutni audio snimak uslijedio je dva dana pošto je ISIL proglasio kalifat na teritortiji koju kontroliše, a al-Bagdadija za kalifa, kome svi muslimani svijeta treba da iskažu odanost, prenosi AP. U jednoj od rijetkih poruka koje je direktno uputio, al-Bagdadi je tada naročito apelovao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom - sudije, lekare, inženjere, kao i one s iskustvom u vojsci i administraciji. 

Šef ISIL-a je takođe tada apelovao na džihadiste da pojačaju borbu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

 

Portal Analitika