Crna hronika

Priveden Savić zbog pokušaja izlovljavanja ribe dinamitom

-U akcji ,,Zasjeda“ barska policija je juče privela Dejana Savića (46) iz Šušanja, zbog osnovane sumnje da je pokušao da izlovljava ribu dinamitom. - Granična policija je 15. juna od 03.00 do 12.00 časova sproveli akciju kodnog naziva „Zasjeda“ na području Bara, s ciljem suzbijanja nezakonitog izlova ribe.
Priveden Savić zbog pokušaja izlovljavanja ribe dinamitom
Portal AnalitikaIzvor

U rejonu Crnog rta kontrolisan je D. S. i nedaleko od njega pronađeno je sedam posebno odvojenih eksplozivnih sredstava koja su, kako se sumnja, bila pripremljena za nezakonit izlov ribe, kao i transportna torba u kojoj se nalazila ronilačka oprema – navodi se u saopštenju Uprave policije. Tužilac je obaviješten o rezultatima akcije, a izuzeti tragovi su upućeni u Forenzički centar u Danilovgradu.  Vlada je 18. maja formirala radnu grupu za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe, nakon serije tekstova objavljenih u Pobjedi, a potom i ostalim medijima i svojevrsnog pritiska koji su na nadležne napravili sportski ribolovci i ribolovni savezi.

Zadatak radne grupe je da u kontinuitetu i koordinirano, 24 časa, sprovodi i prati kontrolu ribolovnih aktivnosti na cijeloj teritoriji države, sa fokusom na more i Skadarsko jezero. Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava, ali i drugih nedozvoljenih alata i opreme koji se koriste u ilegalnom izlovu ribe. U sastavu radne grupe predstavnici su novoformiranog Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno-matematičkog fakulteta.  Dogovoreno je da dio ovog tima budu i predstavnici Morskog dobra, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine i pravosuđa – tužilaštva i suda. 

Pobjeda

Portal Analitika