Kultura

HAUSTOR: Kraj lutanja dovitljivih malih čudaka

Mali poklon upornim i tvrdoglavim fanovima donio je lijep i simboličan momenat, koji spaja posljednje poglavlje stvaralaštva Haustora sa prvim i najboljim solo uzletom Darka Rundeka. Album „Dovitljivi mali čudaci“ je dio jugoslovenske mitologije koji sudara užas rata sa urbanom legendom. Iznad mini albuma grupe Haustor, koji je čekao svjetlo dana 1990. ali ga nije dočekao do nedavno, stvorena je aura misterije i tuge zato što se zagrebački bend razišao upravo tog ljeta. Darko Rundek je mnogo puta istakao da se šestorki iz Haustora nikako nije objavljivao ovaj album! Prosto, bio je to nedovoljno jak materijal nakon kultnog „Tajnog grada“ (1998). Nego, to nije promijenilo mišljenje armije fanova koja je raspad Haustora pokušala da racionališe i opravda nečim tako strašnim kao što je vihor rata.
HAUSTOR: Kraj lutanja dovitljivih malih čudaka
Portal AnalitikaIzvor

Slutnja zla

Kada je album „Dovitljivi mali čudaci“ nedavno konačno objavljen i serviran na vinilu kao reizdanje „Apokalipsa“, podigla se velika pompa, iako na ovih pet pjesama nikad nije ni pao prst prašine. Neke su redovan dio repertoara Rundekovog Kargo trija, a druge su sasvim prigodno uklopljene u njegove solo albume koji su uslijedili, već od „Apokalipse“ (1997).

Mali poklon upornim i tvrdoglavim fanovima donio je lijep i simboličan momenat, koji spaja posljednje poglavlje stvaralaštva Haustora sa prvim i najboljim Rundekovim solo uzletom. I čak čini da vam sve ono što se desilo između više ne izgleda toliko bitno.

03-darko-rundek

A „sve ono između“ stalo je u nekoliko stihova „Iste slike“, pjesme koju je Rundek objavio na albumu ,,Ruke“, sa nešto bogatijim aranžmanom. „Crvene kapi su pale na bijelo. Silazi vjetar i odnosi tijelo. Umorno društvo se srelo i sjelo, ruže je donijela žena pod velom. Vesele muhe su sjele na čelo. Gorak za sjećanje, sladak za jelo.“ Rundek je pjevao ove stihove 1990. i svima je tada, kao i sada, bilo jasno kakvo je vrijeme i zlo naslućivao.

02-haustor

Udarni momenti

Ipak, glavni razlog zbog kog je album „Dovitljivi mali čudaci“ dočekao objavljivanje jeste pjesma „Señor“. Veliki koncertni tim ovog puta dobio je mnogo više od laganog, intimnog klavirskog aranžmana i novi refren: „Mada miris gomile nije moj, novo vrijeme me mijenja. Opet postajem lijen ja, kad vidim suze i znoj. Tristo godina znam za to, nema iznenađenja. Već mi miriše zemlja, i mnogi ljudi u njoj.“ Kao da se stara lutalica prvi put jasno miri sa prolaznošću i polako trasira putanju posljednjeg velikog putovanja...

Na ploči su još i „Disanje“, „Hiawatha“ i „More more“, koje ni kvalitetom ni temom ne uspijevaju da isprate dva udarna momenta. Nakon 27 godina, bilo bi bolje da je Haustor objavio pjesmu „Señor“ u formi singla na vinilu, nego ovakav EP. Ipak, ovom novom, sa životom i svijetom pomirenom Rundeku bio je potreban jedan susret i oproštaj od „Dovitljivih malih čudaka“. Sada više nikome nije dužan – ni sebi, ni onima koji ga vole.

 S. STAMENIĆ

Ocjena: 60/100

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=wlvl_8ClWd8

 

FOTO: radiosarajevo.ba / vijesti.me / rockomotiva.com

Portal Analitika