Kultura

LONDON CALLING: Četvoronošci biraju vlast

Kada su pitali Londonce da li su željeli nešto da poruče dovodeći krznene drugare na glasačka mjesta, mnogi su odgovorili: „Ljubimac mi je i šapnuo koga da glasam“ Konzervativci ili laburisti? Ovo pitanje je nedavno odzvanjalo na svakom ćošku Velike Britanije. Nenadani parlamentarni izbori, namijenjeni testiranju vrlo zainteresovanih birača, donijeli su mnoštvo konfuznih zaključaka. Jedna od najstarijih demokratija na planeti pokazala je zašto je zanimljiva - stoti put!
LONDON CALLING: Četvoronošci biraju vlast
Portal AnalitikaIzvor

Odziv mladih

Dok je strana koja je pozvala Britance da glasaju bila vidno razočarana rezultatom, druga je slavila kao da je pobijedila. Ostrvljani vam mogu potvrditi da je ovo vrlo tipično za njih.

- Mi ovdje stalno dobijamo, pa čak i kada gubimo - nizali su se komentari po socijalnim mrežama.

Ma šta sada Londonci pričali, izbori su gotovi i vrijeme je za rekapitulaciju. Glavni zaključak je više nego očigledan – londonska mladež se probudila. Mladi su odjednom poželjeli da se njihov glas čuje, vjerovatno naučeni famoznom Bregzit greškom kada nijesu izašli na referendum. Pitanje je da li bi prošlogodišnji Bregzit dao isti rezultat sa ovakvom navalicom mladih.

Međutim, tipično zvocanje obje strane i neočekivana zainteresovanost mladih nijesu obilježili izbore. Zvijezda sedmice bio je britanski mentalitet.

Individualni začin

Izbori su organizovani usred radne sedmice, a Londonci su najbolji primjer veoma zauzetih ljudi. Glasanje je samo jedna od stvari koju moraju da obave tokom pažljivo organizovanog radnog dana. Nekima obaveze nijesu smetale da stignu do kuće poslije posla, presvuku se za glasanje koje smatraju istorijskim i pojave se na biralištu u bojama onih koje podržavaju. S druge strane, mnogo Londonaca dodalo je glasanju malo više „individualnog začina“.

Glavne atrakcije na biralištima su bile stvari koje makar na prvi pogled nemaju nikakve veze sa politikom. Stranci su oduševljeno škljockali mlade koji dolaze na glasačko mjesto na trotinetima, rolerima i biciklima. Oduševili su ih i Londonci koji su glasali uz „muzičku podršku“ – sa slušalicama u ušima. Nije važno je li u pitanju bio pank, muzika koja više naginje ka bojkotu, ili malo mekši tonovi - Londonci su bili ubijeđeni da će im muzika pomoći da odaberu pravu partiju.

Na kraju, kada se sve sabere, najviše simpatija ukrali su psi! Već u ranim jutarnjim časovima na dan izbora, socijalne mreže preplavili su snimci i fotografije četvoronožaca koji čekaju vlasnike ispred birališta. Kada su pitali Londonce da li su željeli nešto da poruče dovodeći krznene drugare na glasačka mjesta, mnogi su odgovorili: „Pa ljubimac mi je i šapnuo koga da glasam“!

Tek treba da vidimo hoće li i šta će promijeniti održani izbori. Jedno je samo sigurno: opušteni Ostrvljani mogu da pronađu inspiraciju u svemu kada moraju da donesu važnu odluku. Leila MURSELJEVIĆ

 

FOTO: bbc.co.uk

Portal Analitika