Kultura

MARAŠ: Iz Njujorka, s ljubavlju

Made in New York Jazz Festival bio je za nijansu bolji od premijernog. Zadao je sebi ozbiljan domaći zadatak - treći mora da bude još bolji. Već planiramo naredno izdanje i imamo nekoliko vanserijskih džez umjetnika u ponudi. Srećom, dobar glas o festivalu širi se brže i bolje nego što smo očekivali
MARAŠ: Iz Njujorka, s ljubavlju
Portal AnalitikaIzvor

Piše:

Vladimir Maraš

Mike Stern je bio u Crnoj Gori. Svirao je na dva koncerta, u Tivtu i Podgorici. Pridružili su mu se i Alex Blake, Jerome Jennings, Joao Barradas, Sharon Clark, Yaacov Mayman, Rick Swann, Šule Jovović, Aleksandar Grujić... Vasil Hadžimanov svirao je sa njima na oba festivalska koncerta, plus je imao solo koncert s bendom u novoj Sejdefi. I vlasnik Gremija, Wayne Escoffery, svirao je u utorak veče u Sejdefi sa Šuletovim kvartetom.

U totalu, od prošlog petka do utorka, Crna Gora,Tivat i Podgorica bili su domaćini svjetskog džez krema - ne manje nego što su to Njujork, Berlin, Tokio ili London. Ovi podaci ostaju na ponos crnogorskoj izdavačkoj kući Rabbit Records, partneru njujorškog Made in New York Jazz Competition INC. Nadam se i svim ljudima u Crnoj Gori.

Tivat, naš prelijepi grad, posjeduje možda i najljepšu otvorenu scenu na crnogorskom primorju - Ljetnju pozornicu. Iako je 900 stolica ozbiljan izazov čak i za neke komercijalnije projekte, na koncertu u Tivtu bilo je skoro isto toliko posjetilaca. Zaista, bile su to impozantne slike.

Podgorica i naš domaćin The Capital Plaza,bili su takođe na visini zadatka i u punom atrijumu potvrdili zašto su nam strateški partneri na period od tri godine. Jednostavno, Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2017 bio je za nijansu bolji od premijernog. Tako je sebi zadao ozbiljan domaći zadatak - treći mora da bude još bolji.

*****

Da su najveći umjetnici zapravo najjednostavniji za komunikaciju i dogovore, potvrdio nam je Mike Stern nekoliko puta. Od lakoće komunikacije do uvažavanja svih sagovornika - sve navedene osobine krase ljude koji su već našli mjesto u istoriji muzike.

Važno je napomenuti da neki od najvećih svjetskih džez muzičara dvije godine dolaze u Crnu Goru. Nakon pet ili šest dana u našoj zemlji, zaključak je univerzalan - došli su u raj na Zemlji. To što su oni svjesni te činjenice a mi i ne baš, treba da nam bude ozbiljan alarm. Razmišljao sam o tome vozeći se sa njima obalom i preko Cetinja na putu do Podgorice, kada smo vidjeli ponešto što nikako nije za pohvalu. Nego, dobro - živim u uvjerenju da ćemo i mi ubrzo postati svjesni neophodnosti da moramo čuvati ono što smo zatekli ovdje.

I otkriću vam nešto... Svi Njujorčani koji su bili naši gosti u okviru festivala, pili su vodu sa česme, oduševljeni činjenicom da je čista i dobra za piće. Dobro, doduše, imala je miris soli u Tivtu, ali zato u Podgorici - e to je bio prizor. Oduševljenje. Pili su je i kad nijesu bili žedni.

*****

Evo i još jednog kurioziteta koji nas je podsjetio koliko smo daleko od nekih standarda - Mike Stern imao je uslov vezan za gitarska pojačala na listi tehničkih zahtjeva. Uvijek traži tri identična Fender Twin Reverba. Pitamo se, zašto baš tri? Naravno, dva za binu i jedan rezervni. E sad, bio je pravi izazov naći tri takva pojačala u Crnoj Gori. Vjerovali ili ne, upravo toliko ih i imamo. I onda je na prvoj probi jedno od pojačala otkazalo poslušnost.

Morali smo da reagujemo brzo, što se i očekuje od organizacije. Kako to obično biva, samo čudnim spletom okolnosti i visprenošću jednog od budvanskih zaljubljenika u gitare i pojačala uspjeli smo da premostimo problem. Dakle, u Crnoj Gori imamo ukupno tri pojačala tog nivoa, a recimo, samo u jednom njujorškom studiju ima ih sedam, i to različitih godišta, generacija i kvaliteta zvuka, pa ko voli nek izvoli.

*****

Idemo dalje. Moramo odmah da se pripremamo za narednu godinu. Već imamo nekoliko vanserijskih džez umjetnika u ponudi - srećom, dobar glas o Made in New York Jazz Festivalu u Crnoj Gori širi se brže i bolje nego što smo očekivali.

Direkcija u Njujorku već ima tridesetak upita za neke paket aranžmane gostiju koji žele da posjete našu zemlju i isprate koncerte u okviru festivala. Za mene, kao organizatora, nema bolje vijesti.

Za ovogodišnje ispunjenje džez snova, zahvalnost dugujemo svim pokroviteljima, partnerima i prijateljima festivala, uz nadu da će i narednih godina biti naš oslonac na obostranu korist.

Povrh svega, zahvalni smo fantastičnoj publici koja je prisustvovala svim događajima u okviru festivala i uradila najznačajniju stvar koju će umjetnici ponijeti sa sobom i podijeliti sa kolegama - poslala je maksimum pozitivne energije svim umjetnicima i učinila da se daju do kraja. Hvala vam. Vidimo se na Made in New York Jazz Festivalu, Montenegro 2018!

Portal Analitika