Region

Ana Brnabić dobila mandat za sastav vlade, AFP: Prva gej premijerka na Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksanar Vučić povjerio je Ani Brnabić mandat za sastav nove Vlade.
Ana Brnabić dobila mandat za sastav vlade, AFP: Prva gej premijerka na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da nije bilo lako donijeti tu odluku.

Prema njegovim riječima, to nije poraz za Srpsku naprednu straku (SNS), niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rješenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povjerenja građana na izborima, imati značajniju ulogu u vladi.

Kako prenosi Tanjug, budući premijer mora obezbijediti dalje jačanje ugleda zemlje i dalje reforme.

Brnabić je do sada bila ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

Kako je rekao, Brnabić ga je obavijestila da može da obezbijedi većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže.

Vučić je istakao da je Brnabić vrijedna, da posjeduje stručne i lične kvalitete, da je uvjeren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za Srbiju.

Vučić je kazao da će kostur nove vlade ostati isti, ali da će biti određenih promjena.

Brnabić će, kako je rekao Vučić, voditi ekonomski dio, pregovore sa MMF, kao i proces dalje digitalizacije, a da će suštinski politički dio vlade voditi Ivica Dačić.

- U Dačića imam ogromno povjerenje, kao i u sve druge koalicione partnere, Krkobabića, Ljajića, Vulina, i vjerujem da će nastaviti da rade isto kao do sada - kazao je Vučić.

Na pitanje šta mu je Brnabić rekla kada je saznala da će biti premijer, rekao je da je to bilo hvala, odnosno nešto kurtoazno, ali da su ozbiljno razgovarali o zadacima koji je čekaju.

 

Prva javno deklarisana gej osoba u vladi
 
Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.
 
- Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘"Predsjedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore, a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna", rekao je tada Vučić.
 
Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve , te da se veoma raduje zajedničkom radu.

Brnabić je rođena je 28.09.1975. godine u Beogradu. Fakultet i poslijediplomske studije je završila u SAD i Britaniji, 2002. godine. se vraća u Srbiju gdje je radila je u privatnom sektoru dok 2016. godine nije izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave. Po profesiji je menadžerka i specijalista za marketing. Prva je javno deklarisana homoseksualka u Vladi Srbije. Kako podsjeća AFP, ako bude izabrana, to će biti prvi put da gej osoba obavlja premijersku funkciju u balkanskim zemljama. Ona će biti prva žena na čelu Vlade Srbije. Hrvatski mediji posebno potenciraju sa je njena porodica porijeklom iz Hrvatske, da ima kuću na ostrvu Krk u kojoj često boravi i u kojoj je bila na odmoru prošle godine kada je Vučić pozvao da udje u vladu.

 

IZVOR: Tanjug.rs, Blic.rs

 

Portal Analitika