Društvo

Šehović: Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, ćirilica ravnopravna

Zakonom u Crnoj Gori je obezbijeđena ravnopravnost ćiriličnog pisma a odgovarajućim pravilnikom na zahtjev učenika odnosno roditelja, škola je dužna da izda svjedočanstvo na ćirilici - kazao je ministar prosvjete Damir Šehović, na današnjoj pres konferenciji nakon 30. sjednice Vlade na kojoj je utvrđen Predog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.
Šehović: Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, ćirilica ravnopravna
Portal AnalitikaIzvor

''Nisam imao priliku da vidim zahtjev Demokratskog fronta, ali vam mogu reći da je u Crnoj Gori zakonom obezbijeđena ravnopravnost ćiriličnog pisma. Odgovarajućim pravilnikom na zahtjev učenika odnosno rditelja škola je dužna da ispiše svjedočanstvo i na ćiriličnom pismu. Ako postoji problem sa tim ja pozivam sve zainteresovane da se obrate Ministarstvu prosvjete i mi ćemo se u skladu sa tim adekvatno odnijeti'', kazao je Šehović odgovarajući na pitanja novinara.

Ministar prosjvete je kazao da je na današnjoj, 30. sjednici Vlade Crne Gore usvojen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, čime je kako Šehović navodi, realizovan jedan od osam zakona koji će biti predmet razmatranja Vlade.

''Naravno ovaj zakon je Vlada danas utvrdila jer je ona još prilikom svog formiranja bila svjesna da je poboljšanje kvaliteta obrazovanja jedan od prioriteta. Siguran sam da stvaramo pretpostavke za kvalitetnije obrazovanje. Ciljevi kojima smo se vodili prilikom izrade zakona su potrebna dostupnost svima, kvalitet studija i finansijska održivost kao i usklađenost našeg sistema sa potrebama tržišta rada'', kazao je Šehović.

Šehović je na pres konferenciji iznio ključne novine koje novi zakon prepoznaje.

''To je potreba uvođenja bepslatnih osnovnih i master studija za sve studente koji studiraju po reformisanom modelu. Time stvaramo pretpostavku da studiraju oni koji znaju. Svjesni smo da to izdvaja novac iz budžeta ali ne gledamo na taj novac kao na trošak nego na investiciju jer kvalitetnije ivnesticije od one u znanje nema. Takođe uveli smo prijemni ispit za sve studente koji žele da upišu master studije na UCG po reformisanom modelu. Ovim smo htjeli da onemogućimo pranje diploma da studenti sa manje kvalitetnih fakulteta sa većim prosjekom uzimaju mejsta studentima kvalitetnijih fakulteta'', kazao je Šehović.

Šehović je dodao da će doprinos kvalitetu visokog obrazovanja predstavljati osnivanje agencije za kvalitet visokog obrazovanja.

''To je agencija koja se po prvi put formira u Crnoj Gori na bazi preporuka EK i na bazi preporuka čitavog niza eksperata koji su se bavili visokim obrazovanjem u našoj državi. To je agencija koja će imati visoko važnu ulogu zato što će se baviti kvalitetom visokog obrazovanja u Crnoj Gori, baviće se akreditacijom, reakreditacijom eksternom evaluacijom. Cijenimo da je to značajan napredak u odnosu na dosadašnje stanje. Takođe smo Zakonom predvidjeli i drugačiji izbor članova savjeta za visoko obrazovanje kako bi smo stavili veći akcenat i na transparentnost ali i na odgovornost budućih članova savjeta - to smo uradili tako što će buduće članove birati parlament na predlog Vlade'', istakao je Šehović.

On je dodao da su zakonom predvidjeli promjenu modela studiranja.

''Opredijelili smo se za preovlađujući model studiranja u evropskom prostoru visokog orazovanja 3+2+3 čime smo stvorili preduslove ne samo za povećanje kvaliteta studiranja već i za veću mobilnost kako studenata tako i naučnih radnika u Crnoj Gori. Takođe opredijelili smo se za model finansiranja na ugovorni model a on podrazumijeva prava i obaveze zahvaljujući kojim će UCG stvoriti pretpsotavke za kvalitetnije obrazovanje ali jedino ako ispuni uslove koje Vlada stavlja pred tom ustanovom. Ovim će biti riješen problem kako finansiranja unvierziteta ali time i predstaviti dodatnu obavezu za UCG. Takođe smo prepoznali potrebu rješavanja pitanja nedostataka praktičnih znanja i vještina našim svršenim visokoškolcima. Uvodimo obaveznu praktičnu nastavu na nivou od 25 odsto po predmetu odnosno po godini. Takođe postojaće kreditno vrednovanje prakse i zakon stavlja fokuse na ishod učenja kako bi znali kojim kompetencijama vlada neko ko završi višu školu u Crnoj gori'', istakao je Šehović.

On je zaključio da vjeruje da če ukupan kvalitet visokog obrazovanja u Crnoj Gori biti poboljšan i da će biti riješeni mnogi problemi sa kojima su se do sada suočavali.

 </p>

Portal Analitika