Politika

ALEKSIĆ: U ponedjeljak protest zbog diskriminacije ćirilice

Funkcioner Nove srpske demokatije Budimir Aleksić, najavio je da će konstituenti Demokratskog Fronta (DF), predstavnici kulturnih i naučnih ustanova, kao i nevladinih organizacija, u ponedjeljak organizovati protest ispred zgrade Ministarstva prosvjete zbog, kako je rekao, "brutalne diskrimacije ćiriličnog pisma".
ALEKSIĆ: U ponedjeljak protest zbog diskriminacije ćirilice
Portal AnalitikaIzvor

Aleksić je kazao da se mnogi učenici i njihovi roditelji ovih dana suočavaju sa nemogućnošću da dobiju svjedočanstva i ostala školska dokumenta na ćirilici.

- Sve se radi da se izbjegne zakonska i ustavna jednakost ćirilice i latinice - saopštio je on na konferenciji za medije i dodao da je Nova uputila zahtjev ministru prosvjete Damiru Šehoviću da izda preporuke direktorima škola da omoguće učenicima svjeočanstva na ćirilici.

Funkcioner Demokratske narodne partije (DNPVladislav Bojović, rekao je da Šehović treba već danas da se oglasi zbog ''zatiranja ćirilice'' i da objasni da li je on naložio direktorima da ne ispisuju školska dokumenta tim pismom ili je za to dobio naredbu od premijera Duška Markovića.

Predsjednica Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva Gordana Krcunović, rekla je da ona nema ništa protiv latinice, ali da je protiv latinizacije "kao izvitoperenog lingvističko-političkog projekta brisanja nacionalne memorije, utjerivanja novog identiteta i promjene svijesti o pripadnosti slavnoj kulturnoj tradiciji klasične njegoševske Crne Gore".

- Crna Gora je upravo preko ćirilice, kao čuvara nacionalnog i kultrunog blaga, ostala dio evropskog literarnog svijeta, zajedno sa ostalim slovenskim narodima. Zamislite da je Grkča, koja je kolijevka demokratije i evropske civilizacije, morala da plati cijenu svojih integracija odricanjem od svoje azbuke. To je nezamislivo, jer to više ne bi bila Grčka. Jednako je nezamislivo odricanje Crne Gore od ćirilinog pisma koje je vodi u varvastvo i primitivizam - istakla je ona.

Jelica Stojanović sa Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću, navela je da je Crna Gora prva pravoslavna zemlja koja prelazi sa ćirilice na latinicu.

- Crna Gora time potire svoju vjekovnu istoriju. Ako nešto u Crnoj Gori ima istorijski kontinuitet i prepoznatljivost, to su srpski jezik i ćirilica. Time se Crna Gora odriče i svojih građana, ali se odriče i svog Ustava i zakona - zaključila je ona.

 

Portal Analitika