Politika

Direktor Zanatske komore Boris Marđonović pristupio GP URA

Izvršni direktor JU Zanatska komora, Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore i NVO Udruženja hotela Crne Gore Boris Marđonović, pristupio je danas Građanskom pokretu URA, predsjednika Dritana Abazovića.
Direktor Zanatske komore Boris Marđonović pristupio GP URA
Portal AnalitikaIzvor

„Pozivam sve vlasnike mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sve njihove zaposlene da se priključe zajedničkoj borbi za mijenjanje ovakvog stanja. Građanski pokret URA će formirati Ministarstvo zanatstva i malih i srednjih preduzeća. Njegov zadatak će biti da uspostavi održive komorske sisteme za zanatstvo, industriju, trgovinu i poljoprivredu, reformiše stručno obrazovanje u ovim sektorima i kreira programe podrške za srednjestalešku privredu“, istakao je Marđonović.

On je naveo da Crna Gora nema razvojnu politiku za preduzetnički srednji stalež, jer „više od 100 hiljada građana privređuje u stihijskom poslovnom ambijentu“.

„Posebnu štetu trpe vlasnici zanatskih privrednih društava, koji su investirali mnogo vremena i novca u svoja znanja i preduzeća i koji se bave proizvodnjom proizvoda i pružanjem usluga, odnosno stvaranjem novih vrijednosti. U svakoj tržišnoj ekonomiji, oni su kičmeni stub društva, a ne socijalni amortizeri. Međutim, zbog neodgovorne politike, u Crnoj Gori oni najčešće završavaju sa blokadom računa, reprogramom duga ili u sivoj zoni. U takvom okruženju ni posloprimcima ne može biti bolje, a to što se njihov glas gotovo i ne čuje u javnosti, posebno treba da zabrine svaku ozbiljnu politiku“, ocijenio je Marđonović.

Marđonović je istakao da će URA najprije „prenijeti javna ovlašćenja komorskim organizacijama u oblasti stručnog obrazovanja, usavršavanja, licenciranja, uzajamnog priznavanja kvalifikacija i vještačenja“.

„To je najjeftinije i najefikasnije rješenje i za društvo i za privredu. Država će vršiti pravni nadzor. Prenosom javnih ovlašćenja uspostavićemo pozitivnu selekciju, smanjiti uticaj sive ekonomije i stvoriti ambijent nulte tolerancije na korupciju. Komore će dobiti obavezno članstvo tako da se glas svakog privrednika u Crnoj Gori podjednako čuje. Svaka branša će birati svoje predstavnike koji će zastupati zajedničke interese njihove struke. Rezultat ovakve politike će biti održivi komorski sistemi koji su u stanju da nude svojim članovima moderne, sveobuhvatne i konstantne usluge i da im budu podrška u razvoju i kreativnosti.  Posloprimcima ćemo takođe osigurati zastupljenost u svim tijelima ovih organizacija tako da se ni jedna odluka ne donese bez njihovog učešća“, naveo je Marđonović.

Drugi korak, ističe Marđonović, predstavlja „dualno obrazovanje i majstorske kvalifikacije na djelu, čime se trajno suzbija nezaposlenost - jer će djeca upisivati najprije preduzeće, a tek onda, sa ugovorom o radu, srednju stručnu školu i dualne studije“.

„Programe će kreirati izabrani predstavnici struke u skladu sa zahtjevima tržišta, a ne sindikalnim interesima ministarstava. Profesori će predavati relevantnu i usklađenu teoriju sa praksom. Regulisaćemo 120 zanatskih zanimanja i 10 djelatnosti slične zanatu i uspostaviti kvalifikacije iste vrijednosti sa državama članicama EU. Tako će naša zanatska preduzeća povećati konkurentnost na domaćem tržištu i steći pravo da pružaju prekogranične usluge na unutrašnjem tržištu EU“, istakao je Marđonović. Marđonović je naveo da treći korak podrazumijevaju „programi podrške privredi i vertikalne strategije po branšama“.

„Prvi i najvažniji program će biti finansijska podrška za sticanje majstorskih kvalifikacija, kako bi svaki zanatlija mogao dokazati znanja i vještine iz stručne prakse, teorije, preduzetništva i radne pedagogije pred stručnom komisijom. Nakon toga ćemo donositi programe po branšama koje pokažu najveću konsolidacionu snagu i produktivnost“, istakao je Marđonović.

On je naveo i nekoliko primjera koji, po shvatanju Zanatsko-preduzetničke komore i Građanskog pokreta URA, mogu biti pravci daljeg razvoja.

„Svako majstorsko preduzeće koje primi učenika na stručno obrazovanje, dobiće pravo na garanciju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za kredit za proširenje proizvodnje. Svako ko uloži u energetsku efikasnost objekta i stekne povoljan energetski pasoš, dobiće proporcionalno smanjenje poreza na imovinu. Svako ko uloži u proizvodnju solarne struje na svom krovu ili kogeneraciju električne energije i tople vode, biće mu umanjen račun za proizvedenu struju. Svako ko dobije „EUR 1“ sertifikat za izvoz proizvoda kao dokaz o dominantnom stepenu domaće obrade i proizvodnje, dobiće na korišćenje prostorije ili zemljište u javnom vlasništvu bez nadoknade dokle god traje proizvodnja za izvoz. Svako ko investira u standarde kvaliteta, biće oslobođen poreza u visini investicije za tu godinu“, ukazao je Marđonović.

Predsjednik Građanskog pokreta URA mr Dritan Abazović iskazao je veliko zadovoljstvo što je Boris Marđonović, kao dokazani privrednik i stručnjak, odlučio da pristupi tom pokretu.

„Boris je čovjek koji je radio na veoma značajnim domaćim i međunarodnim projektima, koji je mnogo učinio za poboljšanje privrednog ambijenta i njegovo pristupanje jeste nastavak kvalitativnog jačanja Građanskog pokreta URA, koji pokazuje da ima izuzetno stručne i vrijedne kadrove, koji su sposobni da vuku naše društvo naprijed“, istakao je Abazović.

Nakon druge redovne Konvencije Građanskog pokreta URA, održane 9. aprila, najmlađi i najaktivniji poslanik u Skupštini Crne Gore Dritan Abazović preuzeo je rukovođenje tim političkim pokretom.

Portal Analitika