Zanimljivosti

Aljaska nestaje: Potapanje prijeti zbog klimatskih promjena

Aljaska tone, pa bi se 184 naselja, od 213, moglo naći pod vodom, a 20 je potrebno hitno preseliti. Prije 150 godina Rusko carstvo je SAD prodalo Aljasku.
Aljaska nestaje: Potapanje prijeti zbog klimatskih promjena
Portal AnalitikaIzvor

Danas se najsjevernija i najveća država SAD nezaustavljivo smanjuje. Zbog promjene klime desetine naselja Aljaske tokom narednih godina naći će se pod vodom, upozoravaju stručnjaci. Njutok, čijih 400 stanovnika živi između Beringovog mora i dvije rijeke, prvi će potonuti.

Vječiti led se topi i nivo okeana raste, pa se njihov komad zemlje postupno pretvara u močvaru. Sada se kroz naselje može kretati samo na posebnim drvenim platformama.

U more svake godine odlazi 30 metara obale.

Stanovnici su starosjedioci iz naroda Jupik, građani SAD i prve "klimatske izbjeglice" na Aljasci. Oni postupno grade novo selo 14 kilometara dalje od mjesta gdje su njihovi preci živjeli hiljadama godina. Novo naselje će se zvati "Mertarvik", što na jeziku Jupika znači "mjesto skupljanja vode". Tu se može stići samo čamcem. Naselje je na uzvišenju u beskrajnoj tundri, a za sada je podignuto samo sedam kuća, navodi Komersant. Kako bi se u cjelini izgradilo novo naselje sa školom i aerodromom, kao jedinim sredstvom saobraćaja koje povezuje Aljasku sa centralnim dijelom SAD, te elektranom i vodotornjem, potrebno je više od 100 miliona dolara.

Lokalna uprava Njutoka je tražila od administracije bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame da izdvoji sredstva preko Federalne agencije za vanredne situacije, ali je to odbijeno.

 

Portal Analitika