Društvo

Zenka-Alfandari: Jevrejska zajednica primjetno doprinosi očuvanju ukupnog suživota

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je u razgovoru sa predsjednikom Jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Alfandarijem da je na području naše zemlje potrebno bolje poznavanje istorije jevrejskog naroda.
Zenka-Alfandari:  Jevrejska zajednica primjetno doprinosi očuvanju ukupnog suživota
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Zenka istakao je na početku razgovora visoko poštovanje prema jevrejskom narodu, te generalno doprinosu ovog naroda tekovinama svjetske civilizacije. Zenka dosadašnju saradnju države Crne Gore sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore vidi kao uspješnu i kvalitetnu. 

Prema njegovim riječima ista se ogleda kroz sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore.

Gospodin Alfandari rekao je da je u Crnoj Gori prva Jevrejska zajednica osnovana septembra 2011. godine, a nepunu godinu  kasnije potpisan je i pomenuti Ugovor sa Vladom Crne Gore.

Na taj način,  jevrejska vjera priznata je kao jedna od zvaničnih religija u državi sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu, zaključio je Alfandari i dodao da je Jevrejima tako priznata puna autonomija u regulisanju svojih vjerskih i nacionalnih odnosa u mjeri u kojoj se to ne sukobljava sa zakonom.

Na sastanku je razgovarano o značaju Jevrejske zajednice Crne Gore u očuvanju ukupnog sklada i suživota i daljem razvoju crnogorskog društva u tom pravcu.

Zajednički je ocijenjeno da Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali da je njen doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori primjetan i visoko cijenjen.

Na sastanku su razmijenja mišljenja o baštini Jevreja, Šabataju Ceviju, čovjeku koji je obilježio jedan dio svjetske kulturne baštine i svojim učenjem ostavio dubok trag koji i dan danas budi interesovanje ne samo stručne, već i najšire javnosti, ali i aktuelnim izazovima sa kojima se Jevrejska zajednica Crne Gore nosi.

Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora među rijetkim zemljama koja je razvila zavidan međuvjerski i međunacionalni sklad. Jačanje komunikacije kroz direktan pristup i dijalog kao najkorektnije i najuspješnije sredstvo komunikacije za koje se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zalaže, naišlo je na veliko odobravanje i kod predstavnika Jevrejske zajednice Crne Gore.

Ovo je bila prva posjeta resornog ministra i ovoj zajednici u cilju intenziviranja dalje saradnje.

Portal Analitika