Društvo

Vjetar u leđa aspiracijama velikosrpskih političara

Presuda Višeg suda u Bijelom Polju kojom je, po žalbi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ukinuta odluka podgoričkog Osnovnog suda da Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija na Kruševcu, kod Dvorca kralja Nikole u Podgorici, pripada državi još jedan je dokaz da mnogi državni činovnici i dalje slijede tendenciozne interpretacije naše povijesti na kojima se temelje političke aspiracije velikosrpskih političara.
Vjetar u leđa aspiracijama velikosrpskih političara
Portal AnalitikaIzvor

To smatra potpredsjednik Mitropolitskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, koji upozorava da je i „većini opozicije i Beogradskoj patrijaršiji cilj da nas dovede u kolonijalni položaj, čemu je s ruke i ovakva presuda, kojom se oteta imovina crnogorskoga naroda i države pretvara u pravo beogradskih centara moći“.

– Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je presudu Osnovnoga suda u Podgorici i presudio da je Srpska pravoslavna crkva, sa śedištem u državi Srbiji, u Beogradu, u Ulici Kralja Petra broj 5, vlasnik nepokretnosti kat. parcele br. 1297, zgrada 1 zv. „zgrada vjerskih zajednica“, površina 52m2 upisana u LN.br.700 KO Podgorica I, potez Kruševac, glavni grad Podgorica I, poznata kao Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija. Tužilac - Centar savremene umjetnosti, odnosno država Crna Gora, kako piše u presudi bjelopoljskoga suda, dužna je priznati i trpjeti promjenu upisa prava svojine u katastarskoj nepokretnosti na osnovu ove presude, u korist Srpske crkve, odnosno države Srbije – navodi Vučinić.

Ističe da su sudije u obrazloženju navele da je Beogradska patrijaršija, sa śedištem u Beogradu, bila vlasnik i držalac tog objekta, „što proizilazi i iz iskaza saslušanih svjedoka, beogradskih popova Velibora Džomića, Dragana Mitrovića i Borisa Brajovića, koji su istakli da je sporni vjerski objekat bio u neprekidnoj državini Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, i to oduvijek“.

– U njihov iskaz sud je povjerovao. Cijeneći navedene dokaze, kako stoji, ovaj sud je zaključio da sporna Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija nije predstavljala dvorsku kapelu, da je upis vjerskog objekta na ime Društvena svojina - Medijski centar dr Vukašin Marković iz Titograda, a zatim na ime Društvena svojina - Galerija umjetnika nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito i na ime tuženih izvršena bez pravnog osnova, jer za ovaj upis nije postojao bilo kakav pravni akt. Navode i da budući da se radilo o vjerskom objektu – pravoslavnoj crkvi koji je bio u svojini pravnoga lica iz Beograda, to isti nije mogao biti sastavni dio dvorskog kompleksa dinastije Petrović, niti da je kao takav mogao biti predmet testamentarnog raspolaganja kralja Nikole – ukazuje na navode presude Vučinić.

Beogradskoj patrijaršiji, ističe, dosuđeni su troškovi koje treba da isplati država Crna Gora u ukupnom iznosu od 7.625,00 eura.

– Odnose se na ime nagrade za rad beogradskih advokata, za sastav odgovora na tužbu u iznosu od 150 eura, za sastav protivtužbe u iznosu od 200 eura, za sastav tri žalbe od po 550, za zastupanje na pripremnom ročištu i 12 održanih rasprava po 275 eura, za pristup na 12 odloženih ročišta po 175 eura, po advokatskoj tarifi – ističe sagovornik Pobjede.

Kod ovakvoga stanja stvari, upozorava Vučinić, u izgledu je da u bliskoj budućnosti postanemo crkveni kmetovi.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika