Abiznis

Guverner sa bankarima: Nova rješenja povećavaju troškove poslovanja

Primjena novih zakonskih rješenja koje priprema Centralna dovešće do povećanja troškova njihovog poslovanja, saopšteno je na konferenciji za novinare guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića i predsjednika Upravnog odbora Udruženja banaka Esada Zaimovića.
Guverner sa bankarima: Nova rješenja povećavaju troškove poslovanja
Portal AnalitikaIzvor

Zaimović je kazao da kod banaka postoji bojazan zbog toga  kako će nova regulativa uticati na njihove bilanse, te da su svesni da se ta regulativa mora upodobiti sa evropskim standardima.

“Ona je prilično zahtjevna  sa aspekta potrebe za dodatnim kapitalom u bankama i utiče negativno na bilanse banaka u smislu povećanja troškova poslovanja”, naglasio je Zaimović.

Žugić je rekao da je prosječna kamatna stopa sada 7, 12 odsto sa tendencijom daljeg pada i da je to istorijski minimum.

“Smatramo da ima prostora da se taj trend nastavi”, kazao je on.

On je je dodao da su ocijenili da je sistem značajnije unaprijeđen, da su svi ključni finansijski parametri u pozitivnom smjeru, kao i da je nekad trend važniji od samog nivoa. “Rastu kapital, krediti i aktiva, a jedino simbolično je smanjenje depozita, gdje očekujemo preokret u narednom periodu“, rekao je Žugić i dodao da će u budućem periodu nastaviti komunikaciju sa bankama u funkciji snaženja finansijskog sistema.

 

Žugić je imao sastanak u UBCG sa direktorima svih banaka na kome je razgovarano o setu zakona koji se pripremaju. Radi se o izmjena i dopunama Zakona o CBCG, kao i zakona o bankama , o sanaciji banaka i o finansijskim institucijama.

 

Portal Analitika