Društvo

Na Filozofskom fakultetu 315 mjesta

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću biće upisano 315 studenata na prvoj godini osnovnih studija i svi visokoškolcii će od ove godine biti finasirani iz budžeta.
Na Filozofskom fakultetu 315 mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Dekan Filozofskog fakulteta, Goran Barović, kazao je da je upis tolikog broja visokoškolaca predviđen planom Nastavnog vijeća, a neophodno je da ga usvoji i Vlada.

„Svake godine imamo veliko interesovanje srdnjoškolaca, posebno za predškolsko vaspitanje, obrazovanje učitelja i pedagogiju, dok je nešto manje na nekim drugim studijskim programima“, rekao je Barović na Danu otvorenih vrata.

On je podsjetio da od ove godine kategorija samofinansirajučih studenta na Filozofskom fakultetu više ne postoji, ali da će studenti koji su ranije započeli školovanje studije završiti po starom programu.

Prema njegovim riječima, i psihologija koja je do sada bila isključivo samofinansirajući program biće od ove godine na budžetu.

Govoreći o praktičnom dijelu nastave, Barović je rekao da će na svim odsjecima najmanje 25 odsto programa biti sprovedeno u praksi koja će biti održavana na određenim državnim i privatnim institucijama, a ne kao do sada u školama i vrtićima.

Dekan Filološkog fakulteta, Dragan Bogojević, rekao je da je novina na toj univerzitetskoj jedinici što počinju sa novim reformskim planovina sa kojma se prvi put ulazi u bolonjski sistem koji se primjenjuje u Evropi.

„To znači da će biti tri godie osnovnih studja, dvije master i tri doktorskih. Biće to veliki izazov ali i jedno novo, nadam se lijepo iskustvo za sve nas“, rekao je Bogojević.

Govoreći o predstojećem upisu visokoškolaca on je kazao da su nadležni obećali da će upis biti na dosadašnjem nivou.

Filološki fakultet u Nikšiću do sada je imao osam studijskih programa na kojima je upisivano oko 300 studenta.

Dan otvorenih vrata organizovan je danas na Filozofskom i Filološkom fakultetu, a namijenjen je svršenim srednjoškocima kako bi lakše odabrali zanimanje.

Srednjoškolci su imali mogućnost da se upozanju sa načinom studiranja na ovim univerzitetkim jedinicama i saznaju nešto više o stdijskim programima i porazgovarju sa profesorima i saradnicimna.

Portal Analitika