Društvo

Unutrašnja kontrola: Policajac neprimjereno komunicirao sa izabranim ljekarom

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je u maju 2017. godine izvršilo kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu dvije pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije. Pritužba građana se u jednom slučaju sadržinski odnosila na na ponašanje policijskog službenika van službe tokom komunikacije sa izabranim ljekarom, dok se u drugom slučaju odnosila na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja.
Unutrašnja kontrola: Policajac neprimjereno komunicirao sa izabranim ljekarom
Portal AnalitikaIzvor

Građanin H.S. iz Ulcinja, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službenika Stanice granične policije Ulcinj D.B., u kojoj se žalio na sadržinu i način telefonske komunikacije koju je dana 13.04.2017.godine, policijski službenik D.B. imao sa njim, kao izabranim ljekarom.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su je postupanje policijskog službenika D.B., van dužnosti, bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, uslijed čega je izvještaj o izvršenoj provjeri, sa spisima predmeta, dostavljen Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja imenovanog policijskog službenika u konkretnom slučaju.

Građanin B.A. iz Bara, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na neimenovanog policijskog službenika SP CB Bar, zbog načina ophođenja prema njemu kao učesniku u saobraćaju – vozaču dana 09.05.2017.godine, prilikom kontrole u saobraćaju na magistralnom putu Bar – Petrovac, kada mu je izdat prekršajni nalog zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje, uz isticanje tvrdnje da je tom prilikom policijski službenik, nakon što mu je ukazao na selektivnost u preduzimanju službenih radnji prema drugim učesnicima u saobraćaju, uzvratio arogantnim ponašanjem prema njemu.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili nezakonitu primjenu policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Provjere – kontrole: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom maja 2017.godine izvršili dvije kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

"U oba slučaja, izvršenim kontrolama nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske ili druge odgovornosti policijskih službenika", zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

 

 

 

Portal Analitika