Politika

Marković : Vi vojnici i oficiri, prvi ste otvorili vrata NATO-u za svoju državu

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je vojnicima i oficirima Vojske Crne Gore članstvo naše zemlje u NATO-u rekavši da je u ostvarenju tog strateškog nacionalnog cilja, upravo Vojska Crne Gore dala ogroman doprinos.
Marković : Vi vojnici i oficiri, prvi ste otvorili vrata NATO-u za svoju državu
Portal AnalitikaIzvor

„Još u martu 2010. godine naši vojnici su prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO-a. Bio je to jasan znak da saveznici visoko cijene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka: kada crnogorsko društvo u cjelini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni – Crna Gora će dobiti svoje mjesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu!“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković jutros u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Predsjednik Vlade je rekao da je napor vrijedio rezultata jer je prvi put Crna Gora trajno obezbijedila državnu nezavisnost; mir i bezbjednost za svoje građane i sve pretpostavke da se cjelokupna društvena energija usmjeri ka ekonomskom napretku i stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život građana.

Premijer je rekao da je svaki četvrti pripadnik Vojske Crne Gore proveo određeno vrijeme u nekoj od međunarodnih misija i operacija i da za našu Vojsku to predstavlja dragocjeno iskustvo.

„To je podatak kojim se malo ko od saveznika može pohvaliti. Snažna vojska ne zavisi samo od svoje brojnosti već od spremnosti njenih pripadnika da profesionalno i u skladu sa najvišim standardima i vojnim doktrinama obavljaju postavljene zadatke“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je izrazio uvjerenje da će tako biti i ubuduće, da će pripadnici Vojske Crne Gore sada u novom statusu punopravnog člana Alijanse sa osjećanjem ponosa i visoke odgovornosti čuvati ime svoje države, svuda gdje bude potrebno da se brane mir i bezbjednost u današnjem turbulentnom svijetu.

„Neka vam na tom časnom zadatku podstrek bude i činjenica da su pripadnici crnogorske vojske učestvovali u međunarodnim mirovnim misijama i prije punih 120 godina, na ostrvu Kritu! Uvijek na strani slobode, uvijek na strani ugroženih, uvijek spremni da zaštite mir – to je ideja vodilja ugrađena u biće crnogorskog vojnika!“ – rekao je predsjednik Vlade.

U kasarni „Milovan Šaranović“ pripređen je prikaz vojne opreme i vojnih sposobnosti Vojske Crne Gore.

Uz predsjednika Vlade događaju koji je još uvijek u toku prisustvuje i ministar odbrane Predrag Bošković.

 

Portal Analitika