Društvo

Institucije zajedno protiv dinamitaša

Radna grupa za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe formirana je juče, a njen zadatak je da u kontinuitetu i koordinirano, 24 časa, sprovode i prate kontrolu ribolovnih aktivnosti na cijeloj teritoriji države, sa fokusom na more i Skadarsko jezero.
Institucije zajedno protiv dinamitaša
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava, ali i drugih nedozvoljenih alata i opreme koji se koriste u ilegalnom izlovu ribe.

Izazov

Odluku o formiranju radne grupe donijela je Vlada, na sjednici 18. maja, nakon serije tekstova objavljenih u Pobjedi, a potom i ostalim medijima i svojevrsnog pritiska koji su na nadležne napravili sportski ribolovci i ribolovni savezi.

U sastavu radne grupe predstavnici su novoformiranog Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Dogovoreno je da dio ovog tima budu i predstavnici „Morskog dobra“, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine i pravosuđa – tužilaštva i suda.

U izjavi dostavljenoj medijima generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Slavica Pavlović naglasila je da aktivnosti usmjerene na suzbijanje nelegalnog ribolova na moru u prethodnom periodu nijesu bile dovoljne. Konstatovano je da rezultata pogotovo nije bilo kada se radi o krivolovu dinamitom i upotrebom agregata.

– Svjedoci smo da nelegalni ribolov upotrebom eksplozivnih naprava predstavlja sve veći izazov na koji je potrebno snažno odgovoriti – poručila je Pavlović.

Radna grupa će, kako je dogovoreno na prvom sastanku, obavljati i kontinuiranu kontrolu pijaca, marketa, restorana i drugih lokacija na kojima se prodaju riba i drugi vodeni organizmi, kako bi se i u tom dijelu ispratile nelegalne aktivnosti.

Problemi

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na sastanku su konstatovani brojni problemi sa kojima se suočavaju nadležni zaduženi za suzbijanje krivolova – od inspektora za ribarstvo, do policije i ostalih službi. Nedostatak opreme, loša saradnja, ali i zakonska ograničenja samo su dio nevolja s kojima se, za sada, teško izboriti.

– Dobra volja postoji. I vjerujemo da će se stvari pokrenuti. Svi smo iznijeli probleme sa kojima se suočavamo na terenu, ali ukazali i na pojedine zakonske propise koji nas limitiraju. To je i bio jedan od razloga zbog kojih smo tražili da u sastav radne grupe uđu i ljudi iz pravosuđa kako bismo zajedno pokušali da nađemo prava rješenja. Redovna je pojava da zateknemo krivolovce i sa plijenom i sa nedozvoljenim sredstvima za izlov, ali oni na kraju ne odgovaraju, jer za sud to nijesu dovoljni dokazi za osuđujuću presudu – kazao je Pobjedi nezvanično sagovornik iz radne grupe.

Koliko je krivolov unosan posao pokazuje i činjenica da su se ribolovci našli na udaru krivolovaca odmah pošto je na ovaj problem ukazano u medijima.

Žrtva teških, uvredljivih riječi i prijetnji bio je prije nekoliko dana predsjednik kluba za podvodni ribolov „Neptun“ iz Ulcinja Zoran Dočić, ali je on poručio da neće prestati da se bori za očuvanje mora. Iz Uprave pomorske sigurnosti Pobjedi je ranije saopšteno da nijesu dobili nijednu prijavu, niti zahtjev da asistiraju prilikom lociranja plovila sa kojih se eksplozivom riba izlovljava na morskim grebenima i brodskim olupinama i poručili da su spremni i tehnički opremljeni da pomognu da se ovaj problem riješi.

V.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan tada je rekao da sistem nadzora na moru omogućava lociranje i pra- ćenje kretanja i najmanjeg plovnog objekta ili čamca, a podaci o dešavanju na moru pohranjuju se i čuvaju tokom 120 dana, tako da se svaka potencijalna neregularnost može ispitati.

Pobjeda

Portal Analitika