Politika

Front prekida bojkot zbog Medojevićevog imuniteta

Svih 18 poslanika Demokratskog fronta prisustvovaće narednoj sjednici Skupštine na kojoj će se raspravljati o ukidanju imuniteta poslaniku Demokratskog fronta i predsjedniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću.
Front prekida bojkot zbog Medojevićevog imuniteta
Portal AnalitikaIzvor

Datum sjednice još nije utvrđen, a očekuje se da bude u narednih petnaestak dana, imajući u vidu da je Administrativni odbor u ponedjeljak predložio ukidanje imuniteta poslaniku DF-a. Time bi, formalno ,,zbog samoodbrane“, Demokratski front prekinuo bojkot Skupštine koji traje već 10 mjeseci, od oktobarskih parlamentarnih izbora.

Odluka

Izvor Pobjede blizak DF-u je saopštio da je odluka već donešena i da poslanici Demokratskog fronta žele da budu ,,oči u oči“ sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. Takav rasplet događaja nagovijestio je jedan od lidera DFa Andrija Mandić prozivajući glavnog specijalnog tužioca Katnića da bude prisutan u plenarnoj sali kada se bude ukidao imunitet Medojeviću.

– Pozivamo onu junačinu da stisne petlju, opaše levor i dođe u plenarnu salu. Kukavice, dođi u plenarnu salu – povikao je Mandić.

Milivoje Katnić se u danu kada je Administrativni odbor predložio ukidanje imuniteta Medojeviću nalazio u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Prema Poslovniku, Katnić nema obavezu da se pojavi na plenarnom zasijedanju.

Tvrdnja

Iako je Mandić tokom sjednice Administrativnog odbora tvrdio da se u tom konkretnom slučaju ne radi o prekidu bojkota parlamenta, izvor Pobjede kaže da je povratak na sjednicu Skupštine ipak nešto drugo jer se radi o prisustvu plenarnom zasijedanju.

 – Dio opozicije, pa i dio Fronta, odavno želi da se vrati u parlament i rasprava o ukidanju imuniteta Medojeviću je odlična prilika za to – potencirao je izvor Pobjede.

Lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je šef organizovane kriminalne grupe, koja se bavila pranjem novca u cilju plaćanja troškova predizborne kampanje. Specijalni tužilac Milivoje Katnić u zahtjevu koji je dostavio Skupštini tvrdi da je Medojević sa državljaninom BiH Momirom Nikolićem sačinio kriminalni plan ,,za pranje novca radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore“.

Medojević je angažovao građane i sebi bliske osobe koji će mijenjati dolare u eure, organizovao predaju tog novca drugim članovima kriminalne grupe i građanima koji će taj novac uplaćivati na račun političkih subjekata, stoji u zahtjevu za ukidanje imuniteta.

Dio opozicije pregovara o povratku u parlament

Dio opozicije, izuzimajući Demokrate, intenzivno pregovara o modalitetima povratka u parlament, saznaje Pobjeda.

– Bojkot je već počeo da nanosi štetu i intenzivno pregovaramo o uslovima povratka. Ukoliko se DF, pod bilo kojim izgovorom, vrati u parlament, onda nema smetnji da to ne urade i druge opozicione stranke – rekao je izvor našeg lista koji naglašava da će mnogo toga biti jasnije u narednih sedam dana.

Pobjeda

Portal Analitika