Svijet

Rama protiv zajedničkog balkanskog tržišta

Albanski premijer Edi Rama smatra da će njegova država početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji do kraja godine, ali se istovremeno usprotivio stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu.
Rama protiv zajedničkog balkanskog tržišta
Portal AnalitikaIzvor

Pritisak da se formira zajedničko tržište, u kome bi osim Albanije bile države zapadnobalkanske šestorice, dobio je novi zamah, jer EU pokušava opet povezati region nakon brojnih političkih i diplomatskih kriza i usred zabrinutosti zbog ruskog uticaja, piše Rojters.

No, Rama se tome usprotivio, odbacivši spekulacije da bi se okvirni dogovor o stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu mogao naći kao predmet rasprave na sumitu u Trstu idućeg mjeseca.

Han uvjerava region: Berlinski plan nije zamjena za Evropsku uniju

Rama, čiji socijalisti prema istraživanjima vode uoči izbora, poručuje da on i njegove kolege iz balkanskih država to neće prihvatiti. Dodao je i kako je to rekao i evropskim liderima.

"To je nešto što smo uvijek jasno stavljali do znanja i kada kažem mi, mislim na sve lidere regije. Nikada nećemo to 'progutati' kao alternativu evropskim integracijama", rekao je Rama.

Al Džazira

Portal Analitika