Svijet

Gadafijev sin – novi politički vođa Libije?

Sin bivšeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija, Saif el Islam Gadafi (45), pušten je na slobodu poslije više od pet godina zatočeništva, a mediji spekulišu da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promjenljivoj situaciji. Saif el Islam Gadafi bio je u zatvoru zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac, piše britanski Gardijan.
Gadafijev sin – novi politički vođa Libije?
Portal AnalitikaIzvor

Brigada Abu Bakr el Sadik, sa sjedištem u Zintanu, saopštila je da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je istočni parlament prošle godine usvojio zakon o amnestiji.

"Odlučili smo da oslobodimo Saif el Islam Gadafija, koji je sada slobodan i napustio je Zintan", navela je vojska u saopštenju.

Ipak, još se ne zna da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji djelimična, jer dok istočni parlament sa sjedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije i dalje ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.

Ukoliko bi Saif napustio Libiju, mogao bi da bude uhapšen na osnovu optužnice međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Saifov advokat Karim Kan izjavio je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje izvještaje o njegovom puštanju na slobodu, ali da je u stalnom kontaktu sa svojim klijentom, koga je posljednji put posjetio prošle jeseni.

"Sreo sam se sa njim u Zintanu i bio sam u stalnom kontaktu sa njim. On je bio u dobrom psihičkom stanju i ručao sam sa njim u Zintanu i sjedio nekoliko sati", rekao je advokat.

Saif el Islam, čije ime znači "mač islama", smatrao se nasljednikom pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija, a prije "Arapskog proljeća" 2011. godine živio je u rezidenciji u Londonu, vrijednoj 10 miliona funti.

On je i dobitnik "kontroverznog doktorata" Londonske škole ekonomije i imao je brojna poznanstva sa uticajnim ljudima, uključujući i kontakt sa milijarderom Netom Rotšildom, aristokratom Piterom Mendelsonom i arhitektom Normanom Fosterom.

Za vrijeme režima Muamera Gadafija on nije imao zvaničan posao, ali je neposredno prije revolucije tražio demokratske reforme, a tokom ustanka on je zahtijevao okrutne mjere protiv pobunjenika.

Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli, on je pobjegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada Abu Bakr el Sadik u Sahari.

Saif bi sada mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promenljivoj situaciji, sa plemenima koja su zvanično podržavala njegovog oca a koja bi mogla i njega da podrže.

Libiju je građanski rat opustošio, a snage Tobruka su prethodnih nedjelja osvojile ključne vazdušne baze u unutrašnjosti zemlje.

Saifovo puštanje na slobodu desilo se godinu dana nakon što je njegova majka Safija posjetila istočnu Libiju, i nakon što je u martu ove godine Evropski sud pravde ukinuo zabranu putovanja Saifovoj sestri Ajši, koja je sa majkom živjela u Omanu.

Dva Saifova brata stradala u revoluciji

Dva Saifova brata, Mutasim i Hamis, poginula su u revoluciji, treći Hanibal živi u Libanu, a najmlađi brat Sadi uhapšen je u Tripoliju i čeka suđenje za ratne zločine.

Bi-Bi-Si piše da se vijest o oslobađanju Gadafija mlađeg već pojavljivala u javnosti, ali da se ispostavilo da nije bila tačna, i navodi riječi njegovog advokata koji je kazao da ne smije da kaže gdje mu se nalazi klijent "iz bezbjednosnih razloga".

Pretpostavlja se da je on, ukoliko je napustio Zintan, otišao na istok ili jug zemlje, a neki vjeruju da se nalazi u Egiptu.

O tome kakvi su mu planovi nakon oslobađanja moglo bi da postane jasnije samo ako bi izdao saopštenje, a njegov advokat tvrdi da bi mogao da igra glavnu ulogu u naporima za pomirenje naroda u Libiji.

Bi-Bi-Si navodi i da je u Libiji danas sve moguće, kao i da teoretski on može da putuje po Libiji, ali ne slobodno niti lako, jer su mnoge vojne jedinice vjerovatno ljute zbog njegovog oslobađanja i željele bi da ga ponovo uhapse.

Za neke, on će uvijek biti sin bivšeg diktatora koji je držao očevu stranu i navodno naređivao ubijanje demonstranata tokom revolucije.

Za druge, koji su ga smatrali reformistom za vrijeme Gadafijevog režima, sa zdravom dozom skepticizma, smatraju da bi on mogao da bude čovjek sa "dovoljno čvrste i mekane moći" da okonča haos u zemlji.

Podršku bi mogao da ima među onim Libijcima kojima je bilo teško od pada režima 2011. godine, ali postoji i dugačka lista pripadnika vojske, političara, uticajnih biznismena i običnih građana koji su protiv njega.

Ipak, Gadafijev legat se i dalje povezuje sa tiranijom i mnogi građani Libije ne žele da se to vrati.

Građani čeznu za stabilnošću i vremenom kada njihovi životi neće biti definisani konfliktom koji je podijelio zemlju i njeno društveno tkivo.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika