Društvo

JANOVIĆ: Velike ambicije Ministarstva da poboljša položaj mladih

Koja su očekivanja mladih u Crnoj Gori od EU i kako ih ispuniti? Pitanje je koje je na Agoru o crnogorskom snu o drugačijoj Evropi, a u organizaciji Centra za gradjansko obrazovanje i Fondacije Fridrih Ebert, dovelo veliki broj mladih, sa kojima je na tu temu u amfiteatru Dvorca Petrovića na Kruševcu, izmedju ostalih debatovao i ministar sporta Nikola Janović. Učestvovali su i direktorica KIC-a „Budo Tomović“, književnik Balša Brković, prof. dr Gordana Đurović i prof. dr Vladimir Pavićević i izvršna direktorica Centra za Gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Tokom dvosatnog dijaloga sa mladima, čulo se da treba insistirati na društvu jednakih šansi za mlade, te da institucije kontrolišu kreativnu energiju, na šta su mladi dodali da sistem ne zna da komunicira sa njima i da nema osjećaja za mlade.
JANOVIĆ: Velike ambicije Ministarstva da poboljša položaj mladih
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući se organizatorima na pozivu, ministar sporta naglasio je da Ministarstvo sporta nije postojalo 20 godina i da njegovim osnivanjem, imamo mogućnost više, da poboljšamo položaj mladih.

„U okviru Ministarstva, na čijem sam čelu, imamo velike ambicije za to, iako su mladi briga svakog resora“- saopštio je Janović i dodao da je jedan od ključnih prioriteta Ministarstva sporta i Direktorata za mlade funkcionisanje postojećih i otvaranje novih omladinskih klubova. Janović je podsjetio da je ministarstvo podržalo otvaranje osam omladinskih klubova i to u Pljevljima, Nikšiću, Mojkovcu, Cetinju, Tivtu, Beranama, Ulcinju i Podgorici i za jesen najavio otvoranje novog, u Budvi. „Želimo da svaka opština u Crnoj Gori ima omladinske klubove, kako bismo promovisali aktivizam mladih“- poručio je ministar Janović. Takodje je naglasio da je država institucionalno i normativno uokvirila omladinsku politiku. „Prošle godine usvojili smo Zakon o mladima, Strategiju za naredne četiri godine, akcioni Plan za 2017.

Prvi put nakon 2011-e, omladinskim organizacijama dodijelili smo novac putem konkursa i to 170.000 eura sto je najveći iznos državne podrske od uspostavljanja organa nadležnog za oblast mladih, koja je ranije bila pod okriljem Uprave za mlade i sport“- napomenuo je ministar sporta i podsjetio da smo konkursom podržali 36 projekata koji promovišu, razvijaju i unaprjeđuju omladinsku politiku, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

Počev od promocije ekonomske i socijalne sigurnosti mladih, suzbijanja govora mrznje, obrazovanja, promocije zdravih stilova zivota, ukazivanja na štetnost narkomanije. Cilj nam je, kako je rekao, da podrzimo sto vise projekata na sjeveru u manje razvijenim opštinama, s akcentom na osposobljavanje mladih sa sjevera za tržište rada. „Samo u Šavniku smo, recimo, podržali projekat promocije talentovanih mladih stvaralaca, opremanje vježbališta za djecu i mlade uz radionice za mlade roditelje“ – istakao je Janović, ukazujući i na projekte o finansiranju odlaska mladih u inostranstvo ali i na obuke za mlade o preduzetništvu i podsticanju samozapošljavanja. Komentarišući ideju o školskom sportu koju su na temelju Memoranduma o saradnji pokrenuli Ministarstva prosvjete i sporta, ministar Janović je ocijenio da je baza crnogorskog sporta- školski sport, zaključujući da je ta baza, posljednjih godina bila „zapuštena“. Agori je prisustvovalo pedeset aktivista i predstavnika omladinskih i studentskih organizacija i podmlatka političkih partija.

Portal Analitika