Abiznis

SD: Mjere fiskalne konsolidacije nužnost stabilnosti finansijskog sistema

Na juče održanoj XVI sjednici Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore, iskazano je zadovoljstvo zbog formalnog članstva u NATO, koje predstavlja istorijski iskorak ove generacije, jačanja podrške SD-u širom Crne Gore, a sa posebnom pažnjom se diskutovalo o donešenim mjerama fiskalne konsolidacije, koje predstavljaju preduslov naše ekonomske održivosti.
SD: Mjere fiskalne konsolidacije nužnost stabilnosti finansijskog sistema
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedništvo je posebno pozdravilo članstvo Crne Gore u NATO savezu, koji predstavlja ostvarenje jednog od ključnih programskih ciljeva Socijaldemokrata. Istaknuto je da su funkcioneri SD-a, kroz svoj rad u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, dali izuzetan višegodišnji doprinos ostvarenju ovog strateškog cilja. Socijaldemokrate će i dalje raditi na ostvarenju svojih drugih programskih odrednica, prvenstveno na ubrzanom ekonomskoj razvoju Crne Gore, između ostalog i kroz naprijed predloženi set mjera od strane SD, kao i na što bržem učlanjenju Crne Gore u Evropskoj Uniji.

Članovi Predsjedništva su upoznati sa sadržajem Fiskalne strategije i mjerama fiskalne konsolidacije koje ona sadrži, što predstavlja odgovoran odnos države u odnosu na pokušaj njene finansijske i političke destabilizacije Crne Gore, usvajanjem populističkih zakona od tadašnje ad hoc parlamentarne većine. Posebno je pohvaljen set mjera iz oblasti socijalne politike kojima se intenzivira podrška određenim grupama stanovništva.

Međutim, i pored toga, Socijaldemokrate će, preko svojih predstavnika u Vladi Crne Gore, insistirati da u narednom periodu Vlada nastavi sa koncipiranjem onih rješenja koja na pravedniji način pogađaju sve slojeve društva, uključujući i ozbiljne analize opravdanosti: uvođenja progresivne poreske stope kod poreza na dohodak, koja je u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika; Fonda za žensko preduzetništvo; Državne razvojne banke; transformacije programa stručnog usavršavanja svršenih visokoškolaca i mnogim drugim mjerama koje su usmjerene na povećanje zaposlenosti i pravednoj raspodjeli stvorenog, odnosno poboljšanju životnog standarda građanki i građana Crne Gore.

U proteklih mjesec dana, u gotovo svim gradovima u Crnoj Gori su formirani novi opštinski odbori SD, pa je i u tom smislu izraženo zadovoljstvo dinamikom održanih Konvencija, a naročito kvalitetom ljudi koji čine sastav novih opštinskih odbora i još jednom je pokazano da su Socijaldemokrate jedna od rijetkih partija na političkom nebu Crne Gore koja ima jaku partijsku infrastrukturu u svim crnogorskim opštinama, što nam garantuje stabilnu budućnost i još veći uspjeh u sljedećim izbornim ciklusima.

Na sjednici Predsjedništva posebno je izraženo zadovoljstvo odličnim rezultatom koji su Socijaldemokrate ostvarile u Herceg Novom, gdje je podrška Socijaldemokratama porasla za gotovo dva i po puta u odnosu na parlamentarne izbore, čime se još jednom punim pogotkom pokazao samostalni nastup Socijaldemokrata na izborima. Takođe, Predsjedništvo CD CG je sigurno da će se intenzivni trend rasta podrške nastaviti i na predstojećim lokalnim izborima koji nas očekuju u ovoj godini, o čemu je takođe bilo riječi na sjednici.

 

Portal Analitika