Društvo

Nurković – Kemp: Velika Britanija pružila značajnu ekspertsku podršku Crnoj Gori

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.
Nurković – Kemp: Velika Britanija pružila značajnu ekspertsku podršku Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Nurković je tokom prvog  zvaničnog  sastanaka upoznao ambasadorku sa aktivnostima koje su aktuelne u resoru saobraćaja, posebno imajući u vidu kapitalne projekte koje je Crna Gora već započela ili planira da realizuje u narednom periodu, a sve sa ciljem modernizacije i izgradnje savremene saobraćajne infrastrukture.

Dinamika realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare Smokovac-Uvač-Mateševo bila je jedna od tema razgovora i kako je istakao resorni ministar “naš zadatak je da pratimo dinamiku izgradnje i kvalitet izvođenja radova u skladu sa rokovima i standardima definisanih ugovorom”.

Na poslovima nadzora nad izgradnjom ove, najizazovnije, dionice buduće trase autoputa Bar-Boljare, angažovana je renomirana međunarodna kompanija (italijansko-francuski konzorcijum), ali i veliki broj domaćih eksperata koji takođe prate realizaciju projekta.  “Već sada ozbiljno radimo i razvijamo modele realizacije naredne dionice autoputa Bar – Boljare, a to je Mateševo - Andrijevica.

Osim o putnoj infrastrukturi sagovornici su razmijenili mišljenja i o ostalim oblastima saobraćaja, pa iako je dosta urađeno Ministar Nurković ističe  da je pred Crnom Gorom još dosta posla, posebno u dijelu usklađivanja nacionalnog sa međunarodnim zakonodavstvom.

Ambasadorka Kemp je prenijela utiske svojih saradnika koji su prisutvovali inter-resornoj vježbi koja je održana prošle sedmice u Kotoru, naglašavajući važnost sigurnosti i bezbjednosti u pomorskom saobraćaju, posebno kada bilježimo porast interesovanja za crnogorsku obalu kao kruzing destinaciju.

Ministar Nurković je predočio gošći i planove za ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja, posebno kapaciteta vazdušnih luka Podgorica i Tivat.

“Razvoj kapaciteta crnogorskih aerodroma i povećanje kvaliteta usluga na ovim aerodromima je takođe na listi prioriteta ovog resora” istakao je ministar.

U ovom dijelu razmatramo moguće modele daljeg razvoja, pa tako u okruženju imamo primjere uspješnih koncesija, koje za rezultat imaju upravo značajna ulaganja u infrastrukturu I benefite za državu, kako direktne finansijske tako I indrektne na ekonomiju generalno.

Najavljena ulaganja u željeznički saobraćaj su nastavak nastojanja države da modernizuje i rekonstruiše postojeću infrastrukturu, do sada je značajna bila podrška I saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama imajući u vidu stav EU zemalja da ovakav vid transporta treba razvijati I unapređivati.

Ambasadorka je na kraju razgovora zaključila da je resor saobraćaja zahtjevan i obiman, da je i do sada kroz svoje učešće u budžetu EU Velika Britanija pružila značajnu ekspertsku podršku Crnoj Gori, a da očekuje dalju intenzivnu saradnju dvije države kroz NATO programe. 

Portal Analitika