Društvo

Na Tjentištu obilježena godišnjica bitke na Sutjesci

I ovog 11 juna ,na legendarnom Tjentištu bilo je čast i ponos prisustvovati tradicionalnoj svečanosti povodom 74 godine od velike bitke na Sutjesci. Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petokrakom i druga obilježja i znamenja iz slavne NOB-e, nošena od strane mladih a i starijih iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i ponosno je bilo prisustvovati ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli borci iz raznih krajeva Juge, gdje je većina boraca na svojim grudima nosila velika i značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB-a. Na poziv Vlade Republike Srpske i Blagoja Gajića, predsjednika SUBNOR-a RS, svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, kao i predstavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ kao delegacije ambasada.
Na Tjentištu obilježena godišnjica bitke na Sutjesci
Portal AnalitikaIzvor

-U skladu sa protokolom manifestacije vijence su položili i poklonili se sjenima heroja Sutjeske Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa v.d. predsjednika Radojicom Radojevićem i članom Upravnog Odbora Ljubenkom Borovićem. Ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to - OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića,Bijelog Polja,Berana,Pljevalja,Herceg Novog,Kotora,Tivta,Budve ,Danilovgrada,Cetinja i Plužina, te delegacije OBNOR-a gradskih opština Zete i Tuzi koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili vijence na spomenik.  Zajedno sa nama bila je  i delegacija vojnih penzionera iz Podgorice. Manifestaciji časti i slobode prisustvovale su i delegacije jugoslovenskih komunista i SK Jugoslavije iz Crne Gore. Skup je otvorio i pozdravio Rade Džajić, predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske. U ime vlade Republike Srpske skup i prisutne borce pozdravio je ministar Milenko Savanović. Skupu je prisustvovao i izaslanik predsjednika Republike Srpske, kao i ataše iz Ruske federacije- saopšteno je Portalu Analitika iz SOBNOR-a Crne Gore.

U nastavku svečanosti upriličen je prigodan kulturno umjetnički program. Jedan od učesnika  bitke na Sutjesci Branislav Ljumović podsjetio je na teške dane naše slavne istorije. Srećan sam, kazao je Ljumović, što danas vidim puno naše mladosti ovde na Tjentištu i ponosan što sam bio jedan od učesnika ove velike bitke i bio spreman da dam svoj život za zajedničke ideale.

Radojica Radojević, VD Predsjednika SOBNOR-a  Crne Gore kaže da, učešćem na ovom veličanstvenom skupu slobode u dolini heroja, SOBNOR Crne Gore i njegove opštinske organizacije još jednom su dokazale da gaje izvornu ideju slavne NOB-e za koju su se borili i živote dali najbolji sinovi i kćeri naše zemlje.

-Pored toga što djelujemo u Crnoj Gori koju volimo i koja nam je prirodno domovina, naši pravci djelovanja ogledaju se i na poštovanju i slijeđenju  značajnih događaja iz naše slavne NOB-e, iz bivše zajedničke države Jugoslavije i država učesnika antifašističke borbe. Naše prisustvo danas u velikom broju ovdje na Tjentištu je i odgovor onima koji nas ruže i osporavaju našu ideju poštovanja  i njegovanja ideje naše NOB-e, jugoslovenskih naroda i narodnosti i lika i djela druga Tita- kazao je Radojević.

Portal Analitika