Fudbal

Selektor Argentine sprema formaciju nezabilježenu u istoriji fudbala

Posljednjih godina je moderni fudbal prolazio kroz razlitčite varijacije u sistemima, ali ovo što sada sprema selektor reprezentacije Argentine je nešto još nezabilježeno u savremenom svijetu.
Selektor Argentine sprema formaciju nezabilježenu u istoriji fudbala
Portal AnalitikaIzvor

Horhe Sampaoli je potvrdio da će Argentina sljedeći meč protiv Singapura igrati u formaciji 2-3-5! Naravno, u pitanju je prijateljski meč u kojem je Argentina izraziti favorit, ali svi će sa nestrpljenjem čekati da vide šta je to smislio Sampaoli i kako će izgledati igra sa samo dvojicom odbrambenih igrača u startnoj postavi.

U posljednjih desetak godina su se u svjetskom fudbalu najviše forsirali sistemi 4-4-2, 4-2-3-1 ili 4-3-3. U skorije vrijeme su neki timovi i treneri počeli da se vraćaju na sisteme sa petoricom u posljednjoj liniji kao naprimjer Van Gal u Holandiji. Ili sa trojicom u sistemima 3-5-2 ili 3-4-3 što su igrali Macarijev Napoli, Konteov Juventus, Italija i Čelsi ili Gvardiolin Siti. Ali sa dvojicom u posljednjoj liniji do sada niko nije igrao...

Sampaoli je poznat kao čudan trenerski „mozak“ i učenik još čudnijeg Marsela Bijelsa. Od njih je ovako nešto možda i moglo da se očekuje. Argentinski selektor je odluku opravdao sljedećim riječima.

„Igranje dobre defanzive zavisi od presinga i brzog vraćanja u posjed lopte. Zato ćemo u defanzivnoj fazi imati desetoricu fudbalera koji će juriti protivnika“, rekao je Sampaoli.

Već se zna i ko će igrati u toj čudnoj formaciji. Na golu će biti Nahuel Guzman,a u posljednjoj liniji Romin štoper Facio i Emanuel Mamana iz Rivera koji i nije klasičan štoper, već univerzalac koji podjednako uspješno igra i kao bek.

Na sredini terena će biti zadnji vezni i kapiten Lukas Bilja, kao i dvojica vezista kojima je ofanziva jača strana od defanzive: Markos Akunja iz Rasinga i Eduardo Salvio iz Benfike. A onda slijedi ofanzivna sila sa petoricom. Manuel Lansini i Paulo Dibala kao polušpicevi, Di Marija i Papu Gomez po krilima i Anhel Korea kao centarfor.

Portal Analitika