Svijet

Moskva: Navaljni uhapšen, hiljade na ulicama

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je u Moskvi. Protesti protiv korupcije u više gradova Rusije. Ima uhapšenih.
Moskva: Navaljni uhapšen, hiljade na ulicama
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose agencije, Navaljni je uhapšen neposredno pred početak protesta koji je želio da održi u Tverskoj ulici, pored Kremlja i ruske Dume, za šta nije imao odobrenje moskovskih vlasti. On je priveden ispred ulaza u zgradu u kojoj živi.

Navaljni je imao dozvolu da održi opozicioni skup u drugoj ulici, Šaharovoj, ali je odlučio da svoje pristalice pozove u šetnju Tverskom ulicom koja vodi do Kremlja i ruske Dume. Takvu odluku obrazložio je time što niko iz Moskve nije htio da mu iznajmi opremu za održavanje mitinga, odnosno jer je svima tako bilo naređeno. 

Zbog toga je pozvao pristalice da promjene adresu okupljanja i da dođu u Tversku ulicu, za koju nije imao odobrenje moskovskih vlasti. To je, međutim, u Moskvi strogo kažnjivo i novčano i kaznom zatvora, tako da je Navaljni uhapšen, ponovo. 

Protest je, uprkos hapšenju Navaljnog, održan i to na "novoj" lokaciji, odnosno na uglu Tverske ulice i bulevara, a okupilo se više desetina hiljada Moskovljana. 

Policija je raspoređena svuda i u nekoliko navrata došlo je do sukoba s demonstrantima, ali ta informacija još uvijek nije potvrđena. Za sada je sve mirno, objavljuju na nalogu na Tviteru brojni učesnici skupa. Navodno je uhapšeno i još oko 200 demonstranata sa moskovskog skupa. 

Održan je i skup na adresi za koju je Navaljni dobio odobrenje vlasti, ali njemu prisustvuje svega oko 1.000 ljudi. 

Istovremeno, održan je i protest u Sankt Peterburgu, gdje je tamošnja policija uhapsila oko 50 ljudi. Među njima i tinejdžerke. Ni taj skup nije bio prijavljen, tvrde vlasti. Asošiejted pres prenosi da su demonstranti uhapšeni u parku Marsova polja u centru grada. Dok je policija odvodila uhapšene, stotine drugih su uzvikivali slogane poput "Putin je lopov" i "Sramota". 

U Vladivostoku je uhapšeno 10 opozicionih pristalica, a četiri u Blagovešensku i najmanje jedan u Kazanu. 

Protesti se danas održavaju širom Rusije.

 

Portal Analitika