Politika

Administrativni odbor predložio ukidanje imuniteta Medojeviću

Administrativni odbor Skupštine predložio je danas ukidanje poslaničkog imuniteta lideru Pokreta za promjene i funkcioneru DF-a Nebojši Medojeviću. Za skidanje imuniteta Medojeviću glasali su svli članovi Odbora – Luiđ Škrelja iz DPS-a, Adrijan Vuksanović iz HGI, Marta Šćepanović (DPS), Milorad Vuletić (DPS), Branko Čavor (DPS), Bogdan Fatić (DPS) i Ana Nikolić (DPS).
 Administrativni odbor predložio ukidanje imuniteta Medojeviću
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica  parlamentarnog Administrativnog odbora prekinuta je nakon pola sata zbog svađe poslanika Milana Kneževića (DF) i Milorada Vuletića (DPS)  koja je prijetila da preraste u fizički sukob , zbog čega je intervenisalo obezbjeđenje. 

Tokom svađe Knežević je u jednom momentu pozvao Vuletića da se fizički obračunaju van sale. Obojica su krenuli napolje, a onda je upalo obezbjeđenje koje ih je u tome spriječilo. Knežević je prethodno nazvao Luiđa Škrelju "mišem".

Sjednici odbora prisustvovali su i poslanici DF-a  Andrija Mandić, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Predrag Bulatović i Strahinja Bulajić.

Sjednica odbora je nastavljena nakon desetominutnog prekida. Predsjednik odbora Luiđ Škrelja (DPS) je htio da prekine sjednicu, ali do toga nije došlo jer je obezbjeđenje intervenisalo. Atmosfera na odboru je na ivici konflikta, jer poslanici DF-a upadaju u riječ kolegama i javno vrijeđaju tužioca Milivoja Katnića.

Poslanici DF-a su na početku sjednice tražili da se ukidanje imuniteta Medojeviću skine sa dnevnog reda.  

"Došli smo, ne da prekršimo bojkot, nego zbog samoodbrane. Danas je ugrožen život našeg poslanika, njegova prava i slobode. Pozivamo Odbor da ne stavi na dnevni red skidanje imuniteta Medojeviću. Katnić kao sluga režima želi da jednog od 39 opozicionara smjesti u zatvor kako ne bi bilo nove parlamentarne većine. U Crnog Gori je manje ljudi stradalo od okupatora nego od međusobnih obračuna na ovom prostoru. Mi to ne želimo i zato vas pozivamo da povučete ovu tačku s dnevnog reda da ne bi bilo neželjenih posljedica", poručio je lider DF-a Andrija Mandić. 

Predsjedavajući Luiđ Škrelja kazao je da nije prvi put da poslanik Mandić prijeti, ali da oni rade svoj posao i ne plaše se. 

Član predsjedništva DF-a Predrag Bulatović je rekao da sigurno neće gledati mirno na ovo što radi Milivoje Katnić, jer su, kako je istakao, u stanju samoodbrane.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da im poslanici DF-a stalno prijete.

''Nama se ovdje prijeti i vrši se pritisak na nas da ignorišemo tužilački zahtjev. Oni misle da mogu da rade šta hoće i da ne odgovaraju ni za šta'', kazala je Šćepanović i dodala da će glasati da se Medojeviću skine imunitet.

Članovi Odbora su ipak odlučili da se ta tačka uvrsti u dnevni red današnjeg zasjedanja. 

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore razmotrio je danas zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se protiv predsjednika PZP-a Nebojše Medojevića može pokrenuti krivični postupak. Skidanje poslaničkog imuniteta tražilo je Specijalno tužilaštvo zbog osnovane sumnje da je Medojević sa preduzetnikom iz Bosne i Hercegovine Momirom Nikolićem osnovao kriminalnu organizaciju koja je prala novac u interesu PZP-a da bi se isplatili terenski aktivisti angažovani tokom izborne kampanje.

Administrativni odbor razmatra prijedlog Tužilaštva, a konačnu odluku donosi Skupština na plenumu.

Medojević se sumnjiči da je imao upliv u tokove novca koji je, kako cijeni Tužilaštvo, lažno predstavljen kao donacija za PZP.

Istražitelji od 19. oktobra prošle godine utvrđuju ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara. Istraga je pokrenuta protiv direktora Pokreta za promjene Dejana Vujisića, tehničkog sekretara PZP-a Željka Šćepanovića, koji je šura Nebojše Medojevića, preduzetnika iz Bosne i Hercegovine Momira Nikolića i dilera deviza Gordana Konatara.

Njima se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Portal Analitika