Svijet

Premijer Filip proglasio pobjedu Makronove stranke

Francuski premijer Eduar Filip proglasio je večeras pobjedu nove centrističke partije predsjednika Emanuela Makrona, u prvom krugu parlamentarnih izbora.
Premijer Filip proglasio pobjedu Makronove stranke
Portal AnalitikaIzvor

Filip je reko da se "Francuska vratila" i obećao da će ubrzano raditi na hrabrim reformama u korist francuskih radnika i bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice".

On je zahvalio bezbjednosnim službama koje su brinule o zaštiti biračkih mjesta i omogućile bezbjedan tok izbora, poslije niza terorističkih napada ekstremista u Francuskoj.

Makronova stranka Republika u pokretu danas je na izborima ostvarila ubjedljivu pobjedu.

Makronov centristički pokret je osvojio od 32,2 do 32,9 odsto glasova, desničarski Republikanci od 20,9 do 21,5 odsto, ekstremno desničarski Nacionalni front oko 14 odsto, radikalna ljevica 11 odsto a socijalisti, doskora na vlasti, 10,2 odsto glasova, rezultati su ankete instituta za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria.

Makronov pokret mogao bi poslije drugog kruga da osvoji 400 od ukupno 577 poslaničkih mjesta, što je daleko više od 289 mjesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

Portal Analitika