Politika

ABAZOVIĆ: Do fer izbora ako treba i protestima

Gra­đan­ski po­kret URA sma­tra da ne tre­ba bje­ža­ti od mo­guć­no­sti or­ga­ni­zo­va­nja mir­nih gra­đan­skih pro­te­sta uko­li­ko De­mo­krat­ska par­ti­ja so­ci­ja­li­sta i da­lje bu­de od­bi­ja­la za­htje­ve opo­zi­ci­je ko­ji se, iz­me­đu osta­log, od­no­se i na odr­ža­va­nje no­vih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra naj­ka­sni­je sa pred­sjed­nič­kim iz­bo­ri­ma na­red­ne go­di­ne, ka­zao je u raz­go­vo­ru za „Dan“ li­der Gra­đan­skog po­kre­ta URA, Dri­tan Aba­zo­vić.
ABAZOVIĆ: Do fer izbora ako treba i protestima
Portal AnalitikaIzvor

– Ne bih ni­ka­da eli­mi­ni­sao mo­guć­nost da bi­smo mo­gli da pre­đe­mo u ne­ku dru­gu fa­zu po­li­tič­kog dje­lo­va­nja opo­zi­ci­je. Da ne bu­de­mo inert­ni, već da po­ku­ša­mo da po­ja­ča­mo pri­ti­sak na vlast i kroz ne­ke dru­ge va­nin­sti­tu­ci­o­nal­ne ob­li­ke dje­lo­va­nja. To je na­ve­de­no i u na­šoj plat­for­mi za rje­ša­va­nje po­li­tič­ke kri­ze. Uko­li­ko DPS de­fi­ni­tiv­no od­bi­je za­htje­ve opo­zi­ci­je, tre­ba ozbilj­no da raz­mo­tri­mo i or­ga­ni­za­ci­ju mir­nih gra­đan­skih pro­te­sta. Ne bih bje­žao ni od te ide­je. Sva­ka­ko mo­ra­mo ne­što da ra­di­mo i da po­ka­že­mo do­zu ozbilj­no­sti pre­ma jav­no­sti – re­kao je Aba­zo­vić. 

Ka­ko je do­dao, opo­zi­ci­ja je čvr­sta u sta­vu da zah­ti­je­va od­re­đi­va­nje da­tu­ma no­vih pa­r­la­men­tar­nih iz­bo­ra i „to je ne­što oko če­ga smo za­i­sta slo­žni, isto kao i po pi­ta­nju boj­ko­ta dr­žav­nog par­la­men­ta“. 

– Sa­da je sa­mo pi­ta­nje di­na­mi­ke ka­ko da do­đe­mo do tog ci­lja i na ko­ji na­čin da na­pra­vi­mo do­dat­ni pri­ti­sak na vlast. Bez da­tu­ma no­vih iz­bo­ra ne­ma ni­ka­kve mo­guć­no­sti da se pri­ča o dru­gim stva­ri­ma ko­je su va­žne za iz­bo­r­ni pro­ces – pod­vu­kao je li­der GP URA.

Pod­sje­tio da je GP URA u svo­joj plat­for­mi za iz­la­zak iz kri­ze još u mar­tu ove go­di­ne de­fi­ni­sao da je naj­zna­čaj­ni­ja stvar da se boj­kot Skup­šti­ne na­sta­vi do do­bi­ja­nja da­tu­ma no­vih iz­bra. Ka­ko je do­dao, u za­htje­vi­ma opo­zi­ci­je oba­ve­zno tre­ba da, iz­me­đu osta­log, sto­je i pi­ta­nja ko­ja se ti­ču re­for­mi in­sti­tu­ci­ja za spro­vo­đe­nje iz­bo­ra.

– Neo­p­hod­na je re­for­ma Dr­žav­ne iz­bor­ne ko­mi­si­je, odo­sno ras­pu­šta­nje po­sto­je­ćeg sa­sta­va. Isto va­ži i za Agen­ci­ju za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je. To su pred­u­slo­vi za stva­ra­nje am­bi­jen­ta za odr­ža­va­nje iz­bo­ra ko­ji bi mo­gli bi­ti le­gi­tim­ni i u skla­du sa za­ko­nom –is­ta­kao je Aba­zo­vić.

Vje­ru­je da ni po ovom pi­ta­nju ne­će bi­ti bi­lo ka­kvih pro­ble­ma, od­no­sno raz­li­ka u sta­vo­vi­ma me­đu opo­zi­ci­o­nim par­ti­ja­ma. Sma­tra da tre­ba da se dje­lu­je ko­or­di­ni­ra­no i da se ubr­za di­na­mi­ka unu­ta­ro­po­zi­ci­o­nog do­go­vo­ra. 

– Za­i­sta, ne vi­dim da po­sto­je ne­ki zna­čaj­ni­ji pro­ble­mi me­đu opo­zi­ci­o­nim po­li­tič­kim su­bjek­ti­ma. Po­sto­je od­re­đe­ne pro­gram­ske raz­li­ke, ali mi se či­ni da je i to na­kon ula­ska Cr­ne Go­re u NA­TO dje­li­mič­no ap­sol­vi­ra­no i da je re­lak­si­ra­na po­li­tič­ka sce­na. Ra­du­jem se su­sre­tu opo­zi­ci­o­nih li­de­ra ako do nje­ga do­đe. Mi­slim da ovu do­zu kon­struk­tiv­no­sti ko­ju smo ima­li do sa­da ne tre­ba gu­bi­ti. To se od­no­si pri­je sve­ga na do­sle­dan boj­kot dr­žav­nog par­la­men­ta i is­tra­ja­va­nje na za­htje­vu za po­na­vlja­nje par­la­men­tar­nih iz­bo­ra odr­ža­nih u ok­to­bru 2016.go­di­ne –ka­zao je Aba­zo­vić.

On je na­gla­sio da je je­dan od za­htje­va opo­zi­ci­je mo­ra ne­iz­o­stav­no da bu­de i po­na­vlja­nje lo­kal­nih iz­bo­ra u Nik­ši­ću.

– Ne bje­ži­mo ni od to­ga da opo­zi­ci­ja tra­ži op­šte iz­bo­re u istom da­nu. To bi omo­gu­ći­lo da do­bi­je­mo to­tal­ni ri­freš po­li­tič­ke sce­ne u Cr­noj Go­ri i da dr­ža­va uđe u no­vu fa­zu po­li­tič­kih kre­ta­nja –za­klju­čio je Aba­zo­vić.

Na­sta­vi­ti po­bjed­nič­ku sa­rad­nju i u dru­gim op­šti­na­ma

Pred­sjed­nik Gra­đan­skog po­kre­ta URA tvr­di da, upr­kos od­re­đe­nim raz­li­ka­ma u jav­nom sa­op­šta­va­nju sta­vo­va o dje­lo­va­nju opo­zi­ci­je, ne po­sto­ji ni­ka­kva kri­za u od­no­si­ma iz­me­đu an­ti­re­žim­skih su­bje­ka­ta.

– Do­bra sa­rad­nja je re­zul­ti­ra­la po­bje­da­ma opo­zi­ci­je u Her­ceg No­vom, Bu­dvi i Ko­to­ru. Ta sa­rad­nja tre­ba da se na­sta­vi i u dru­gim op­šti­na­ma – is­ta­kao je Aba­zo­vić.

Dan

Portal Analitika