Svijet

Gvardiola podržao referendum o nezavisnosti Katalonije

Nekoliko desetina hiljada ljudi je danas u Barseloni, glavnom gradu španske pokrajine Katalonije, podržalo referendum o nezavisnosti te oblasti, uprkos zabrani vlasti Španije. "Nemamo drugu opciju, osim da glasamo", poručio je Gvardiola.
Gvardiola podržao referendum o nezavisnosti Katalonije
Portal AnalitikaIzvor

"Glasaćemo čak iako to španska država ne želi... Nemamo drugog izbora, jedini mogući odgovor je glasanje", rekao je na skupu predsjednik katalonske vlade Karlos Puigdemon koji je zakazao referendum za 1. oktobar. Gardijan prenosi da je skupu prisustvovalo oko 40.000 ljudi.

Trener fudbalera Mančester sitija Pep Gvardiola je na mitingu pročitao proglas u kojem je poziv međunarodnoj zajednici da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije.

Bivši trener Barselone je rekao da su "demokratije u Evropi i širom svijeta uz Katalonce, jer brane pravo na slobodu, političko izražavanje i pravo na glas".

Referendumu o nezavisnosti Katalonije se protivi premijer Španije Mariano Rahoj koji je rekao da će ga spriječiti.

Po anketama, 44,3 odsto Katalonaca je za nezavisnost, a 48,5 odsto je protiv, dok je 73,6 odsto za to da bude referenduma.

Za referendum, ali ne i za nezavisnost su ljevičarske partije, sindikati, privrednici, čak i fudbalski klub "Barselona".

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija" priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Gardijan

Portal Analitika