Politika

Demokrate uveliko u kampanji u Mojkovcu

Predsjednik i generalni sekretar Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, sa rukovodstvom mojkovačkih Demokrata i Mladim Demokratama petog dana boravka u Mojkovcu zaokružili su prvi prsten kampanje u tom gradu, saopštavaju iz te stranke.
Demokrate uveliko u kampanji u Mojkovcu
Portal AnalitikaIzvor

"U toku petog dana posjete ovoj opštini Demokrate su pokucale na vrata mještana u više seoskih područja, i to u Žarima, Lepencu, Prošćenju, Slatini, Gostilovini i Stevanovcu.Pritom, obišli su 154 domaćinstva i zabilježili podršku koja iznosi 35,85% u ovim dijelovima Mojkovca. Zbirno, podrška Demokratama u Mojkovcu za ovih pet dana iznosila je 29,37% na obiđenih 1644 domaćinstva", saopštile su Demokrate.

Kažu da se, po malom broju domaćinstava koje su uspjeli da obiđu "posljednjeg dana kampanje u Mojkovcu" najbolje vidi koliko je, zapravo, "dosadašnja politika generisala odlazaka ljudi iz prelijepih mojkovačkih sela", na čijem podneblju postoje odlični prirodni uslovi da se od poštenog rada pristojno živi.

Tako, kako navode, iako Žari i Lepenac predstavljaju povoljnu klimatsku oblast za proizvodnju kontinentalnog i jagodičastog voća, nije učinjeno mnogo toga kako bi ova proizvodnja dobila na značaju. 

"Umjesto da, s obzirom na kvalitet ovog podneblja za uzgoj i proizvodnju kontinentalnog i jagodičastog voća, povećavamo površine namijenjene ovom segmentu poljoprivrede, sela u Mojkovcu puste, napuštene kuće zarastaju u travu, raste nezadovoljstvo rijetkih preostalih mještana, ionako nepodnošljiva socijalna klima postaje još nepodnošljivija", navodi se u saopštenju.

Ništa bolje, kažu, nije ni u Prošćenju, gdje postoje veliki prirodni, a nimalo iskorišćeni potencijali za razvoj poljoprivrede, stočarstva i ruralnog turizma. 

"Da je samo razvijenost ruralnog turizma u Prošćenju bar djelimično adekvatna resursima koje ovo podneblje posjeduje, to bi, nesumnjivo, vratilo stanovništvo u mojkovačka sela. Nevolja je, naravno, u nedovoljnim finansijskim ulaganjima u svim segmentima ruralne turističke ponude", ocjenjuju Demokrate.

Navode da je poljoprivredna djelatnost osujećena i na području Slatine koje nije spojeno sa magistralnim putem. 

"Zbog nesposobnosti vlasti da valorizuje slatinske potencijale za razvoj poljoprivrede, i ovaj dio Mojkovca napušta radno sposobno stanovništvo. A šta tek reći o Gostilovini u kojoj su naši volonteri naišli na svega par domaćinstava? Loša putna infrastruktura prijeti da isprazni i Stevanovac koji, populacijski, nešto bolje stoji, ali i on je naseljen mahom starijim stanovništvom", kazale su Demokrate.

Iz te partije navode da su, obilaskom ovih područja finiširali upoznavanje sa problemima građana koji žive na području Mojkovca.

"I u narednom periodu izaći će, kao i uvijek, sa najkvalitetnijim programom za Mojkovac u kojem će biti ponuđena rješenja Demokrata za sve mojkovačke probleme, kako bi ova crnogorska opština nakon pobjede Demokratske Crne Gore na predstojećim lokalnim izborima ponovo stala na noge", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika