Društvo

Mini festival energetske efikasnosti u Tehnopolisu

Sa ciljem da se istakne značaj energetske efikasnosti povezujući privredni i stručni sektor, kao i građanstvo u Opštini Nikšić, Fondacija za promovisanje nauke Prona organizuje 12. juna mini festival enegetske efikasnosti koji će se održati u Tehnopolisu.
Mini festival energetske efikasnosti u Tehnopolisu
Portal AnalitikaIzvor

Na ovom festivalu, publici će biti demonstrirani principi  energetske efikasnosti, alternativnih obnovljivih izvora  energije, kao i efekat staklene bašte i klimatskih promjena, a primarno je posvećen učenicima kao eksperimentalna potvrda fizičkih fenomena, a široj publici biće predstavljene posljednje tehnologije u toj oblasti.

Festival energetske efikasnosti Fondacija za promovisanje nauke Prona organizuje u okviru projekta Eko-Energetski kutak Nikšića Solaris, koji je podržao Fond za aktivno građanstvo - fAKT.

Ovaj projekat koji se realizuje u okviru IPC Tehnopolis, omogućava aktivno uključivanje lokalne zajednice u rješavanje problema klimatskih promjena i očuvanja životne sredine povećanjem energetske efikasnosti, prvenstveno u sektoru domaćinstava i sektoru usluga.

Eko-centar Solaris je spona između lokalne zajednice sa energetskim menadžmentom lokalnih samouprava,  privrednih subjekata koji se bave uslugama u oblasti energetske efikasnosti i građana koji bi na ovaj način bili upoznati sa institucionalno regulativnim okvirom, primjerima dobre prakse u Crnoj Gori i mogućnostima ušteda energije.

Projektom je predviđena serija tematskih javnih debata, skupova, koji okupljaju eminentne stručnjake iz oblasti, energetske menadžere lokalnih samouprava, lokalne kompanije i građane.

Festival počinje u 10h, dok poseban program namijenjen učenicima počinje u 12h.

Portal Analitika