Kultura

U okviru Pozorišnog programa 30. Barskog ljetopisa 14 predstava

Pozorišni program Večernje scene jubilarnog Barskog ljetopisa koji ove godine traje od 16. 06 – 20. 08, sastoji se od ukupno četrnaest predstava, koje će se igrati na sceni u Starom Baru, četvrtkom, od 21:30h. Njega sačinjavaju devet produkcija profesionalnih i renomiranih pozorišnih subjekata iz regiona, tri predstave profesionalnih i afirmisanih pozorišta i festivala iz Crne Gore i dvije predstave rađene u produkciji Festivala. Selektorka je teatrološkinja i pozorišna kritičarka Maja Mrđenović, koja je uredila takmičarski dio pozorišnog programa Večernje scene.
U okviru Pozorišnog programa 30. Barskog ljetopisa 14 predstava
Portal AnalitikaIzvor

Kako i sama selektorka kaže u svom obrazloženju dramske selekcije, izbor od jedanaest izuzetno kvalitetnih predstava takmičarskog dijela, napravljen je uz rukovođenje kriterijumima njihove umjetničke relevantnosti i scenskog kvaliteta, uz uzimanje u obzir zadatog okvira programskog koncepta pozorišnog segmenta Festivala u cjelini.

„Taj koncept, sačinjen je sa težnjom da bude postojan, analitički postavljen, kvalitetan, zanimljiv, a finansijski racionalan i održiv, pa je akcenat stavljen na produkciono skromnije predstave. Takođe, koncept pozorišnog programa festivala uključuje težnju ka komunikativnosti i prijemčivosti predstava, tretiranjem realnih interesa svoje publike kroz ozbiljne i estetski vrijedne umjetničke projekte. Pored toga, na napravljeni izbor uticale su i specifičnosti ambijentalne scene u Starom Baru, kako u smislu izazovnog pokušaja umjetničke konceptualizacije ovog jedinstvenog prostora, tako i u pogledu produkciono-tehničkih zadatosti.“

Selektorka Maja Mrđenović, dalje se u obrazloženju osvrće na suštinu, teme i kvalitet svake predstave pojedinačno, naglašavajući činjenicu da će ovom selekcijom, publika dobiti mogućnost da se, na autentičnom prostoru, susretne sa pozorištima i stvaraocima, koje inačemože rijetko vidjeti kod nas.

„Bilo da je riječ o izvedbama koje su užareno savremene u tretiranju aktuelnih procesa bolnih društvenih tranzicija, evropske i svjetske krize, ili o svevremeno savremenim produkcijama koje predstavljaju univerzalno vrijedne analize ljudske prirode i društvenih odnosa, sve predstave donose živo, markantno, bitno pozorište: iskrenost da se nešto pozorišno posreduje, koja podaruje stvaralački i komunikacioni zamah. Značajno je pomenuti i da ova selekcija u Crnu Goru dovodi neka pozorišta (Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj, Teatar &TD, Narodno pozorište Subotica, Teatar Madlenianum, scena MESS, Teatar Le Studio) i inspirativne, značajne stvaraoce koje domaća publika do sada nije bila u prilici da vidi, ili je to bila vrlo rijetko.“

Takmičarski dio čine predstave: Novo doba (Bitef teatar i ArtHub, režija Dino Mustafić), Pijani (Atelje 212, režija Boris Liješević), Edeš Ana (Narodno pozorište Subotica, režija Jožef Cajlik), Lolita (Madlenianum, režija Jovana Tomić), What is Europe?(MESS, režija Andraš Urban), Pokojnik dolazi po svoju dragu(Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališće Ptuj, režija Jernej Lorenci), Ko rukom odneseno(ITD,režija Bobo Jelčić), Istrajnost (Le Studio, Puls teatar, režija Žan-Batist Demarinji), Čuvari tvog poštenja(Gradsko pozorište Podgorica, režija Boris Liješević), Dokle pogled seže (Kraljevsko pozorište Zetski dom, režija Arpad Šiling), Penelopijada(Centar za kulturu Tivat, režija Dragana Varagić).

Osim jedanaest predstava u takmičarskom dijelu, naLjetopisu će biti odigrane: predstava sa statusom specijalnog gosta U agoniji (Beoart, režija Ana Đorđević) i dvije produkcije Barskog ljetopisa, Sveti i prokleti (režija Obrad Nenezić)i ovogodišnja premijeru Orkanski  visovi, u režiji Dore Ruždjak Podolski, i dramatizaciji Stele Mišković. 

 

 

Portal Analitika