Politika

Sjutra o imunitetu Medojeviću, DF protestuje ispred Skupštine

Administrativni odbor Skupštine razmatraće sjutra u 13 sati zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva za odobrenje da se protiv poslanika Nebojše Medojevića može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor.Poslanici DF-a su najavili da će protestovati ispred Skupštine dok bude trajala sjednica.
Sjutra o imunitetu Medojeviću, DF protestuje ispred Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Procedura nalaže da Administrativni odbor razmatra prijedlog Tužilaštva, a konačnu odluku donosi Skupština na plenumu.

Medojevićse  sumnjiči da je imao upliv u tokove novca koji je, kako cijeni Tužilaštvo, lažno predstavljen kao donacija za PZP.

Istražitelji od 19. oktobra prošle godine utvrđuju ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara. Istraga je pokrenuta protiv direktora Pokreta za promjene Dejana Vujisića, tehničkog sekretara PZP-a Željka Šćepanovića, koji je šura Nebojše Medojevića, preduzetnika iz Bosne i Hercegovine Momira Nikolića i dilera deviza Gordana Konatara. Njima se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Osumnjičeni su uhapšeni 15. maja nakon čega im je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio pritvor od 30 dana zbog uticaja na svjedoke. Specijalno tužilaštvo je, kako je Pobjedi potvrđeno, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Vujisića, Šćepanovića, Konatara i Nikolića.

Prema navodima iz krivične prijave, Nikolić se sumnjiči da je sa NN osobom bio na čelu kriminalne organizacije koja je prala novac.

Vujisić je istražiteljima potvrdio da je Šćepanoviću dao 30.000 dolara da ih razmijeni u eure kako bi „kupio građevinski materijal za kuću“.

Šćepanović i Konatar u fokus istrage dospjeli su prošle godine u oktobru kada je kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla. Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure.

 

Portal Analitika