Društvo

Otvorene prijetnje Dočiću zbog izjava protiv krivolova

Čovjek koji se predstavio kao Pero Živanović uputio je putem telefona teške, uvredljive riječi i prijetnje predsjedniku kluba za podvodni ribolov „Neptun“ iz Ulcinja Zoranu Dočiću, jednom od sagovornika u prilogu Televije Vijesti posvećenom problemu krivolova na moru koji je juče emitovan.
Otvorene prijetnje Dočiću zbog izjava protiv krivolova
Portal AnalitikaIzvor

Živanović je revoltiran izjavom Dočića, koji je u medijima više puta istupao boreći se za suzbijanje izlova ribe dinamitom, pozvao juče Dočića, obratio mu se imenom, predstavio se, a potom rekao: „Zorane, možeš li da mi p…. k...., i to kad ja budem htio pa ti opet idi na televiziju“, kaže se u razgovoru koji je Dočić snimio. Snimak razgovora je objavljen i na FB grupi Stop krivolovu.

Živanović, kako je potvrđeno Pobjedi, prema operativnim podacima policije, slovi za jednog od aktivnih dinamitaša u ulcinjskoj opštini.

U tekstu o opasnostima od dinamita u moru, Pobjeda prenosi izjavu  sudskog vještaka za eksplozije Radovana Popovića koji tvrdi da je opasnost od teških povreda ili fatalnog ishoda udarnog talasa mnogo veća u vodi, nego van nje.

Komentarišući opasne situacije u kojoj su se nedavno našli podvodni ronioci na udaru dinamitaša na Crnogorskom primorju, Popović pojašnjava da u vodi ne prijeti opasnost od samog eksploziva, već udarnog vala, odnosno nastalog pritiska.

 – Ne može se reći koja je kritična daljina, ili posmatrano sa druge strane, bezbjedna distanca koja garantuje da neće doći do fatalnog ishoda za podvodnog ronioca. To mnogo zavisi od razorne moći eksploziva, ugla i pozicije ronioca, odnosno toga da li je kompletno tijelo pod vodom… – kaže Popović.

On ističe da je razorne efekte eksplozije moguće vidjeti na ribama koje ubijaju dinamitaši. Nerijetko pucaju unutrašnji organi, vazdušni mjehur…

– Kod čovjeka su na udaru pluća, unutrašnji organi, bubne opne. Opasnost od povreda je jako velika. Krivolov dinamitom je pošast koju bi trebalo zaustaviti i posvetiti pažnju njenom hitnom suzbijanju i zbog opasnosti po ljude, ali i katastrofalnih efekata po floru i faunu – izričit je Popović.

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika