Kultura

Naduvani best of album Nik Kejva i benda The Bad Seeds

Novi album djeluje samo kao podrška solidnom pratećem dokumentarcu, a ne prava best of kompilacija koja zaokružuje tri decenije nepredvidljivog stvaranja Kejva i The Bed Seedsa
Naduvani best of album Nik Kejva i benda The Bad Seeds
Portal AnalitikaIzvor

Na best of albumu od 45 pjesama, koji obuhvata sva poglavlja stvaralaštva Nika Kejva i benda The Bad Seeds, nijesu se našle hitčine poput „As I Sat Sadly by Her Side“ i „Fifteen Feet of Pure White Snow“. Ovo vam je sasvim dovoljna činjenica da se zapitate šta je Kejv želio da poruči kompilacijom „Lovely Creatures“.

Najvredniji dio projekta je propratni video materijal. Na pratećem DVD-ju objavljene su brojne, pomalo zaboravljene ili donedavno zaturene izvedbe pjesama.

Stvar osjećaja

Fanovima sigurno neće biti po volji Kejvova odluka da ne dotakne prošlogodišnji, izuzetno ličan album „Skeleton Tree“, koji je obojen ličnom tragedijom i smrću sina. Razlog je jasan – kompletan video materijal za DVD bio je pripremljen prije nesreće njegovog djeteta, a Kejv nije želio da odstupaju i štrče. Zato se „Lovely Creatures“ tiče njegove tri decenije stvaralaštva sa ljudima koji su mu izuzetno važni.

Od starta kompilacije osjeća se Kejvova potreba da sa svakog albuma izdvoji nekoliko pjesama najpribližnijih osjećaju koji veže za određeni period. Na primjer, album „Tender Pray“, objavljen na prelazu iz osamdesetih u devedesete, i periodu kada se Kejv borio sa heroinskom zavisnošću, predstavlja neočekivana pjesma „Up Jumped the Devil“. Naredni album „The Good Son“ je put povratka iz svijeta sjenki u blistavu realnost, pa nije nimalo čudno zbog toga što je sa njega izdvojio pjesme „The Ship Song“ i „The Weeping Song“.

Pretrpani finiš

Pjesme su poređane hronološki, s tim što se na kompilaciji našla prva pjesma koju je bend objavio, obrada Elvisove „In The Ghetto“. Na DVD-ju je otkriveno mnogo anegdota kroz koje se odslikava odrastanje i sazrijevanje nekoliko oštrih, nepomirljivih i destruktivnih momaka mekog srca. Priča je prilično tipična, a osim nekoliko ličnih pikanterija koje će se dopasti fanovima, ne otkriva ništa bitno.

Finiš kompilacije pretrpan je pjesmama sa albuma iz neposrednije prošlosti. Ploču „Dig, Lazarus, Dig!!!“ (2008) predstavlja pet, a „Push The Sky Away“ (2013) čak četiri pjesme. Nepotrebno, pogotovo imajući u vidu koliko „Skeleton Tree“ (2016) predstavlja veliki životni zaokret za Kejva.

Stiče se utisak da je album samo podrška solidnom dokumentarnom filmu, a ne best of kompilacija koja je pokušala da zaokruži tri decenije stvaranja na konceptualan ili makar nepredvidljiv način. Kejv je umoran. Marketinški žestoko naduvan projekat kao da su iznijeli njegovi drugari, koji su u određenim fazama prolijetali kroz njegov život, a ne on sam...

S. S.

 

Ocjena: 60/100

 

FOTO: consequenceofsound.net

Portal Analitika