Kultura

THE AMERICANS: Samo da mira ne bude

Sovjetska agentica pakuje kofere i shvata da je porodični život iskreniji od svih ideala koje brani. Olakšanje dolazi u finišu. Nije još gotovo – u Vašingtonu još ima posla za porodicu Dženings
THE AMERICANS: Samo da mira ne bude
Portal AnalitikaIzvor

Kada je Elizabet Dženings, ta strašna i pravedna KGB agentica, zažalila za hrpom cipela i krpica nabacanih u plakaru na kraju pete sezone serije „The Americans“, milionski auditorijum poželio je da se velika, decenijska misija sovjetskih špijuna prerušenih u savršenu zapadnjačku porodicu nikada ne završi!

Priprema terena

Finale FX serije pokazalo je da istinski ideal zapadnjačke porodice, čak i u zlatnoj Reganovoj eri, nije samo svjetlucava spoljašnjost velike kuće u predgrađu sa kuhinjom od punog drveta. Ključna teza je sljedeća: šljašteća iskričavost samo je modalitet koji čini podnošljivim sve sjenke, grijehe, pogrešne izbore, kovitlace strasti i destrukciju! I sigurno ih čuva duboko ispod površine.

Elizabet sve brže shvata da je takav život iskreniji od svih ideala ideologije koju brani. Filip kapira malo sporije, ali ipak je savršen momenat olakšanja u finišu posljednje epizode došao sa saznanjem da ih čeka makar još jedna misija. Nije još gotovo – u Vašingtonu ima još posla za porodicu Dženings. Samo da mira ne bude...

Posljednja epizoda pete sezone pripremila je lijep teren za zadnji dio serije, koji stiže krajem naredne zime. Istorijski kontekst je jasan: Regan sigurno klizi ka drugom predsjedničkom mandatu, a u Moskvi duvaju prvi vjetrovi „perestrojke“. U novom dobu otvorenosti pitanje je hoće li biti razumijevanja za Filipa i Elizabet i sve što su godinama radili. Ironično, ali tačno: koliko god su bili oružje u rukama jednog velikog hladnoratovskog aktera, toliko su i bili most ka onom drugom.

Ranjivi i bliski

Nakon 13 epizoda, lako je zaključiti da je ovo najbolja sezona serije „The Americans“ do sada. Definitivno najoriginalnija, kada je rasplitanje radnje u pitanju. Tek na kraju, bez nekog velikog obrta, lako se osvrnuti i uvidjeti da su glavni junaci doživjeli važne promjene. Jedna ruska porodica razbijena je u Vašingtonu da bi druga, američka u Moskvi, počela da se nazire.

Okrutnost mladog agenta Tuana, koji simboliše duhovnu osakaćenost i automatizovanost čovjeka 21. vijeka, suptilno je stišana samosviješću i odgovornošću koju pronalazi mlada Pejdž Dženings. Izbor novog direktora FBI djeluje podjednako logično i naivno, taman koliko i naš omiljeni američki agent.

Ipak i do kraja, u fokusu ostaju Filip i Elizabet - ranjiviji, ali bliskiji nego ikad. Potpuno ogoljeni, jedno drugom jesu skrovišta u kojim mogu biti svoji - bez maski i opreza, pa čak i onda kada su svjesni da žele različite stvari. Tako je, Elizabet želi da ostane u Americi, a Filip hoće povratak kući. Ali, karte treba da se promiješaju još jednom, u posljednjoj hladnoratovskoj igri i zadnjoj sezoni naredne godine...

S. S.

FOTO: nyoobserver.com

Portal Analitika