Kultura

Zašto je Gebels nazvao Renoara filmskim neprijateljem broj jedan

Ministar njemačke propagande dao je ovu „zanosnu“ titulu francuskom majstoru nakon što je uzburkao cijelu evropsku javnost filmom „Velika iluzija“ prije 80 godina
Zašto je Gebels nazvao Renoara filmskim neprijateljem broj jedan
Portal AnalitikaIzvor

Kada pariska legenda Žan Renoar napravi film, svi pravac u bioskope! Možda zvuči pretenciozno, ali oni koji su ovo govorili prije devedeset godina uopšte nijesu griješili. Francuski majstor filmske „autorske“ teorije jeste bez sumnje jedan od najboljih primjera u maloj selekciji maestralnih reditelja. Iako Renoar ima mnogo više od jednog remek-djela, prvo među njima bio je film „Velika iluzija“ koji je premijerno prikazan prije 80 godina, 8. juna 1937.

the-grand-illusion-2

O solidarnosti

Film je zasnovan na istoimenoj knjizi ser Normana Ejndžela, britanskog ekonomiste s početka dvadesetog vijeka koji je analizirao oportunistički karakter rata, ali Renoar se držao humanističke strane. Suštinski, iako je smještena u ratno doba, „Velika iluzija“ jeste priča o ljudskim odnosima i različitostima, koje se moraju zakopati za dobrobit društva.

Renoar je snimio film o solidarnosti, ali i o balansu. Pozitivci i negativci filma jasno su naznačeni, ali reditelj ih predstavlja kao žrtve okolnosti a ne monstrume. U isto vrijeme, glavna igra Renoarove iluzije jeste važnost društvene klase koja odvaja filmske junake, i to do te mjere da čak i kada ne govore tačno znamo šta su željeli da kažu zbog čina koji nose.

Mnogi filmski kritičari okarakterisali su Renoarovo ostvarenje kao „pad starog evropskog reda i klasa“, ali čini se da je „Velika iluzija“ mnogo više od toga. Fenomenalna gluma, čist i precizan narativ, jednostavni mizansceni i filozofija humanizma - tipični Renoar koji predstavlja osvježenje za evropski film tridesetih godina prošlog vijeka.

the-grand-illusion-3

Politička igra

Posebno važan segment Renoarove iluzije je skretanje pažnje na tadašnje turbulentno stanje u Evropi. „Velika iluzija“ završena je 1937 - dvije godine prije početka Drugog svjetskog rata. Inteligentni Renoar je već tada, kroz priču o Prvom svjetskom ratu, dao znak za uzbunu!

Nakon premijere, film je uzburkao francusku javnost, a onda je uznemirio ostatak Evrope. Posebno je iznervirao Njemce. Poludjeli su do te mjere da je ministar njemačke propagande Jozef Gebels prozvao Renoara „filmskim neprijateljem broj jedan“. Ništa neočekivano - Renoar je ipak u jednoj sceni spojio aristokratu, siromašnog čovjeka, Afroamerikanca i Jevreja pod istim krovom.

the-grand-illusion-4

Efekat intrige

U moru drugih filmova koji su se pojavili kao dio antiratne propagande u Evropi i Holivudu, „Veliku iluziju“ izdvaja Renoarova želja da naglasi efekat neizvjesnosti i intrige. To se najbolje vidi u samim kadrovima bijega glavnih junaka, ali u momentima kada kamera prati Njemce. Prilično realističan prikaz prijateljstva i neprijateljstva sa obje strane ključ je Renoarovog klasika koji je ušao u filmsku istoriju i inspirisao mnoge autore da krenu sličnim putem.

Iako se ponekad čini da je linija između klišea i inovativnosti izrazito tanka, Renoar je i te kako uspio da je podeblja u filmu „Velika iluzija“. Njegova vizija Evrope u kojoj klase i ideologije padaju a demokratija se uzdiže, pala je u vodu već dvije godine nakon premijere. Na kraju nam je ostalo besmrtno antiratno djelo koje, 80 godina kasnije, može nečemu da nas nauči.

L. MURSELJEVIĆ

 

FOTO: encinematheque.fr / cine-real.com / theredlist.com

Portal Analitika