Košarka

Lebron i Kavsi za istoriju, smanjili na 3-1

Klivlend Kavalirsi savladali su Golden Stejt Voriorse u četvrtoj utakmici finala NBA lige na svom terenu sa 137:116. Oboreno je nekoliko individualnih i timskih rekorda, a Kavalirsi su opstali u seriji i smanjili zaostatak na 3–1.
Lebron i Kavsi za istoriju, smanjili na 3-1
Portal AnalitikaIzvor

Najzaslužniji za pobjedu bio je Kajri Irving koji je ubacio 40 poena i od početka utakmice pravio "dar mar" odbrani Voriorsa. Lebron Džejms je upisao novi tripl dabl i ispisao još jednu stranicu košarkaške istorije.

Isto je učinila i čitava ekipa Klivlenda koja je oborila rekord po broju poena ubačenih za jedno poluvrijeme plejof utakmice. Konjanici su u prvom poluvremenu "zatrpali" koš Voriorsa sa 86 poena i oborili prethodni rekord Dalasa koji je iznosio 83 poena iz 2003. godine.

Timovi su sa 154 koša oborili i rekord po broju ukupno ubačenih poena u prvom poluvremenu jedne plejof utakmice (150) koji su od 1983. godine držali San Antonio i Denver.

"Kralj" je imao 31 poen, 10 skokova i 11 asistencija i upisao se u istoriju po broju tripl dablova u finalu NBA lige prestigavši Medžika Džonsona. Medžik je imao osam tripl dabl učinaka u finalima, a Džejmsu je ovo bio deveti.

Voriorsi nisu uspeli da dođu do 16. uzastopne pobjede u plejofu čime bi postavili rekord u istoriji NBA. Mada Kavalirsi nisu uspeli da ograniče učinak Kevina Durenta, jesu to uspjeli sa Karijem i Tompsonom. "Spleš bradersi" su pogodili ukupno 27 poena uz šut 8/24, pa Durent sa 35 poena (9/22 iz igre) ovog puta nije uspio da napravi prevagu. Kari je imao još i pet skokova i 10 asistencija, a Tompson tri skoka i dvije asistencije.

Najbolju podršku Kej Diju pružio je Drejmond Grin sa 16 poena i 14 skokova uz tri asistencije, a Voriorsi idu u zaliv sa nadom da će u petoj utakmici šampionsku titulu vratiti tamo gdje su je odnijeli prije dvije godine.

Portal Analitika